Experți: Sancțiunile sunt inutile în fața progreselor înregistrate de Coreea de Nord

Experți: Sancțiunile sunt inutile în fața progreselor înregistrate de Coreea de Nord
Publicat: 25/09/2013, 18:39
Actualizat: 26/08/2014, 08:33

Sancțiunile internaționale aplicate Coreei de Nord nu au avut efectul scontat, regimul comunist controlând în prezent tehnologiile fundamentale necesare pentru dezvoltarea programului nuclear, au apreciat miercuri experți reuniți la Seul, citați de AFP.

Acești experți, invitați de centrul de studii Asan Institute, au avut păreri diferite privind nivelul de amenințare nucleară pe care îl reprezintă Coreea de Nord. Totuși, ei au fost de acord că este nevoie de elaborarea urgentă a unor noi strategii pentru a contracara acest pericol.

Inutilă pare și decizia recentă a Chinei, cel mai apropiat aliat al Phenianului, privind interzicerea exportării către Coreea de Nord a tuturor materialelor și tehnologiilor care ar putea să servească la confecționarea de rachete sau arme nucleare, chimice sau biologice.

Probabil, Coreea de Nord a atins un anumit grad de independență în acest domeniu și este capabilă să-și desfășoare activitățile fără noi tehnologii din exterior.

„Ei nu mai sunt la începutul acestui proces. Ei lucrează în domeniu deja o perioadă îndelungată”, a afirmat Park Jiyoung, directorul departamentului de cercetare privind politica științei și tehnologiei al institutului.

„Coreea de Nord va încerca posibil să-și perfecționeze capacitatea nucleară actuală (…), iar controlul asupra exportului nu va ajuta la nimic”, a adăugat el.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare. Ultimul test și cel mai puternic, realizat în februarie, a supus regimul de la Phenian unor noi sancțiuni, votate de către Consiliul de Securitate al ONU și susținute de Beijing.

Imagini din satelit sugerează că Phenianul a început deja să efectueze lucrări în vederea repornirii reactorului Yongbyon, unde și-ar fi dublat capacitatea de îmbogățire a uraniului.

Potrivit unui studiu realizat de expertul în domeniu nuclear Joshua Pollack, din Washington, și cercetătorul Scott Kemp, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Coreea de Nord poate produce componente-cheie ale centrifugelor utilizate pentru îmbogățirea uraniului.

„Ceea ce înseamnă că politica actuală bazată pe controlul asupra exporturilor, sancțiunile și interdicțiile au depășit limitele de eficacitate”, a explicat Pollack.

„Noi nu putem opri avansarea acestui program de îmbogățire (…), nici măcat să detectăm această avansare”, a adăugat el.

Îmbogățirea uraniului este o operațiune mai puțin costisitoare decât îmbogățirea plutoniului. Ea poate fi realizată prin folosirea unei serii de centrifuge în clădiri relativ mici.

Faptul că regimul nord-coreean ar putea dispune de instalații pentru îmbogățirea uraniului subminează credibilitatea unui acord privind denuclearizarea.

Cea mai bună opțiune pentru comunitatea internațională ar fi preîntâmpinarea unui al patrulea test nuclear, consideră cercetătorul.

În opinia lui Li Bin, fizician și specialist în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for International Peace, un centru de studii cu sediul la Washington, Coreea de Nord „ar putea avea nevoie doar de un test suplimentar” pentru miniaturizarea unei bombe, o etapă-cheie pentru fixarea unui focos nuclear în vârful rachetei.

Singurul obstacol în calea finalizării programului nuclear nord-coreean pare a fi conceperea unui dispozitiv de proiecție sigur.

În decembrie 2012, Coreea de Nord a lansat o rachetă de tip Unha-3 și a plasat cu succes un satelit pe orbită. Washingtonul și aliații săi au condamnat imediat un test cu rachetă balisitică.

Expertul german în rachete Markus Schiller s-a declarat „sigur” că regimul de la Phenian nu posedă în prezent rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Racheta de tip Unha-3 „nu este o armă”, a afirmat expertul.

Regimul nord-coreean posedă rachete capabile să atingă Coreea de Sud, Japonia și China, dar ele sunt de o fiabilitate scăzută și Coreea de Nord nu riscă cu una dintre bombele sale.

Experții estimează că arsenalul militar nord-coreean conține între șase și zece bombe.

De asemnea, Schiller a minimalizat pericolul pe care îl reprezintă Coreea de Nord. „Programul militar nord-coreean este un instrument politic” destinat obținerii unor concesiuni și a ajutorului internațional, consideră expertul german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?