Expertul în securitate Darren White, pentru Gândul: „Putin rămâne fără opțiuni”

Expertul în securitate Darren White, pentru Gândul: „Putin rămâne fără opțiuni
Publicat: 25/04/2014, 12:37
Actualizat: 29/07/2014, 19:54

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat joi Rusia că nu a făcut „niciun pas” în direcția aplicării acordului de la Geneva privind detensionarea situației din Ucraina, relatează AFP.

Liderii ucraineni „începând din prima zi” și-au respectat angajementele asumate la Geneva, a adăugat Kerry, acuzând Rusia că depune „eforturi exagerate pentru a sabota activ procesul democratic” din Ucraina.

„A trecut deja o săptămână, dar Rusia nu a făcut niciun pas în aplicarea acordului de la Geneva . Niciun oficial rus (…) nu a apărut la o televiziune din Ucraina pentru a-i îndemna pe separatiști să susțină o detensionare a situației, să lase armele jos și să părăsească clădirile ocupate”, a denunțat secretarul de Stat american.

El a apreciat că dacă Moscova nu-și va schimba poziția, aceasta va fi „o eroare costisitoare”.

De asemenea, Kerry a acuzat postul de televiziune Russia Today că „promovează viziunea fantezistă a președintelui (rus Vladimir) Putin” și a subliniat că „nicio propagandă nu poate ascunde adevărul”.

În opinia sa, „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o operațiune militară bine planificată și noi credem că ea este orchestrată de Rusia”.

„Președintele Putin și Rusia trebuie să decidă dacă aleg o detensionare a situației”, a adăugat Kerry.

Tot joi, Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, a făcut apel la părțile ucraineană și rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA și UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operațiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaștem dreptul Ucrainei de a lua acțiuni legitime pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancțiuni împotriva Rusiei, respectiv sancțiunile economice și comerciale. Despre sancțiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

Darren White, pentru gândul: „Dacă face greșeala catastrofală de a invada, (Putin) se va izola complet”

„Președintele Putin rămâne fără opțiuni într-o situație pe care a creat-o singur. S-a pus, în acest moment, într-un colț. Liderii din Vest vor trebui să-i ofere o portiță de ieșire; altfel pierde orice urmă de credibilitate în ochii prietenilor și inamicilor”, a declarat, pentru gândul, Darren White, expert în securitate și director executiv al companiei ASC Global Security.

„Dacă face greșeala catastrofală de a invada, sub presiune, Ucraina, se va izola complet de comunitatea internațională. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Rusia va trebui să suporte sancțiuni severe, impuse de SUA și celelalte puteri ale lumii, precum Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada sau Australia”, a adăugat White. Măsurile la care se referă el sunt unele dintre sancțiunile pe care le-ar presupune faza a treia de răspuns a UE, cea despre care președintele Traian Băsescu declara, la ultima reuniune a Consiliului European, că ar declanșa un „război economic”: înghețarea activelor financiare rusești în țările enumerate de expert, încetarea imediată a oricăror exerciții militare comune cu Rusia, precum și restricționarea turismului și a comerțului în, respectiv cu Rusia.

„Aceste acțiuni vor avea un efect imediat asupra economiei Rusiei și asupra cetățenilor acestei țări. În acest moment, Putin se bucură de o popularitate ridicată în țară, însă oamenii se pot întoarce împotriva lui cât ai clipi. Pentru a evita un astfel de dezastru, Putin va trebui să găsească o scuză pentru a ieși din această situație”, mai crede Darren White.

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns, pe 17 aprilie, la un acord pentru detensionarea situației din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițiile proruse.

Rusia și Statele Unite se acuză reciproc de ingerință și absența voinței de aplicare a acordului de la Geneva, în timp ce Ucraina a subliniat în repetate rânduri că-și respectă angajamentele și insistă asupra retragerii trupelor ruse de la frontierele sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?