Explicația pentru atitudinea SUA de neimplicare decisivă în marile conflicte din ultima vreme. Strategia de Securitate Națională a lui Obama îndeamnă la „răbdare strategică”

Explicația pentru atitudinea SUA de neimplicare decisivă în marile conflicte din ultima vreme. Strategia de Securitate Națională a lui Obama îndeamnă la „răbdare strategică
Publicat: 07/02/2015, 11:42

Documentul de 29 de pagini, considerat un plan pentru ultimii doi ani ai mandatului lui Obama, nu conține însă schimbări majore în ceea ce privește campania militară împotriva grupării Stat Islamic (SI) sau conflictul dintre Rusia și Ucraina. Strategia recunoaște că există amenințări serioase pe plan extern și reiterează că scopul este înfrângerea grupării SI, dar păstrează un ton reținut.

„America conduce dintr-o poziție de forță. Dar acest lucru nu înseamnă că putem sau trebuie să dictăm traiectoria tuturor evenimentelor care se desfășoară în lume (…). Oricât de puternici suntem și vom fi, resursele noastre și influența nu sunt infinite. Și într-o lume complexă, multe dintre problemele de securitate cu care ne confruntăm nu au soluții rapide și ușoare”, precizează documentul.

Strategia menționează că SUA trebuie să facă „alegeri dificile” și că provocările cu care se confruntă „necesită răbdare strategică și persistență”.

Această prevedere a fost criticată aspru de senatorul republican Lindsey Graham, care a sugerat că rivalii SUA vor fi încurajați. „Mă îndoiesc că SI, mullahii iranieni sau Vladimir Putin vor fi intimidați de strategia ‘răbdării strategice’ a președintelui Obama (…). Doctrina Obama, sau răbdarea strategică, a condus la o lume în haos”, a apreciat senatorul.

Strategia de Securitate Națională precizează de asemenea că SUA vor continua să sprijine Guvernul irakian în lupta împotriva grupării SI și că vor ajuta la antrenarea și echiparea „opoziției moderate siriene” care luptă împotriva teroriștilor din Siria.

Documentul recunoaște că amenințarea teroristă persistă și s-a răspândit în multe țări și continente. În același timp, „amenințarea unor atacuri catastrofale ale teroriștilor asupra țării noastre s-a diminuat”, potrivit textului.

Președintele menționează de asemenea în strategia sa riscurile schimbărilor climatice și ale unor boli infecțioase, cum este cazul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Strategia de Securitate Națională a fost publicată la o zi după ce Obama a făcut o serie de afirmații controversate la un eveniment, lăsând impresia că face o comparație între atrocitățile comise de gruparea Stat Islamic și actele violente comise de creștini în urmă cu sute de ani. „Să ne amintim că în timpul Cruciadelor și Inchiziției oamenii comiteau fapte teribile în numele lui Hristos (…). În țara noastră, sclavia și Jim Crow (segregația rasială-n.r.) au fost adesea justificate în numele lui Hristos. Deci acest lucru nu este unic pentru un grup sau o religie”, a afirmat președintele joi, generând un val de critici.

Potrivit legii, președintele trebuie să trimită Congresului anual o strategie de securitate națională, însă majoritatea președinților, inclusiv Obama, au făcut acest lucru sporadic. Barack Obama a mai prezentat anterior o singură strategie congresmenilor, în 2010.

Criticii lui Obama l-au acuzat pe președinte că pune dorința sa de a ține SUA în afara conflictelor din străinătate înaintea nevoii unei acțiuni robuste împotriva actorilor negativi din lume. Unii congresmeni i-au cerut lui Obama să trimită mai multe trupe terestre în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva SI, dar și să ofere armament defensiv Ucrainei în conflictul său cu separatiștii susținuți de Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii