Valentin Vidu
29.02.2016
Internațional

Explicație uluitoare a lui Donald Trump pentru refuzul de a se delimita de Ku Klux Klan care îl susține în alegeri

Explicație uluitoare a lui Donald Trump pentru refuzul de a se delimita de Ku Klux Klan care îl susține în alegeri
Candidatul în alegerile primare republicane Donald Trump a refuzat duminică să se distanțeze de fostul lider al Ku Klux Klan (KKK) David Duke, care a anunțat că-l susține, miliardarul atrăgându-și astfel un val de critici, relatează AFP în pagina electronică.

Duke a fost liderul organizației rasiste în anii ’70, dar s-a distanțat de mișcare la sfârșitul deceniului trecut.

Însă el apără în continuare teoria superiorității rasei albe, revizioniste, și-i atacă în mod regulat pe evrei.

Întrebat despre susținerea pe care și-a exprimat-o acest reprezentant al extremismului din Statele Unite față de el, Donald Trump a dat asigurări că nu știe nimic despre David Duke.

El și-a schimbat astfel poziția, după ce a afirmat vineri că dezavuează această susținere.

Îndemnat să condamne Ku Klux Klan și mișcările care susțin extremismul, Donald Trump a declarat că mai întâi trebuie să se „informeze” cu privire la aceste grupări.

„Nu vreți să condamn o grupare despre care nu știu nimic. Va trebui să mă informez”, a declarat promotorul newyorkez pentru CNN.

Aceste declarații ambigue au fost condamnate de către trei dintre ceilalți patru candidați în cursa pentru obținerea învestiturii republicane în vederea alegerilor prezidențiale de pe 8 noiembrie.

„Într-adevăr trist, @realDonaldTrump, valorezi mai mult. Trebuie să fim cu toții de acord, rasismul este un lucru rău, KKK este detestabil”, a afirmat Ted Cruz într-un mesaj postat pe Twitter.

„Mișcările care promovează ura nu au ce căuta în Statele Unite. Suntem mai puternici împreună. Și atât”, a subliniat, la rândul său John Kasich.

„Nu putem să fim un partid care să desemneze pe cineva care refuză să condamne apărătorii supremației albe și Ku Klux Klan-ul”, a afirmat, de asemenea, Marco Rubio, într-un mesaj postat pe Twitter.

Această polemică are loc în contextul în care trei persoane au fost rănite cu arme albe, dintre care una grav, în timpul unor ciocniri, sâmbătă, în California, între membri Ku Klux Klan și opozanți ai grupării.

Donald Trump a fost criticat duminică și din cauza unei mesaj pe care l-a postat pe Twitter.

Criticat pentru că a republicat un mesaj postat pe Twitter în care era citat fostul dictator italian Benito Mussolini, el și-a apărat gestul și a spus că nu-l interesează autorul, ci acel citat în sine.

„Mai bine trăiești o zi ca un leu, decât o sută ca o oaie”, este citatul republicat de către Trump.

Tags:
Inchide