Explozia din Rusia s-a produs în cursul operațiunii de recuperare a unei rachete atomice

Redactor:
Mircea Olteanu
Explozia din Rusia s-a produs în cursul operațiunii de recuperare a unei rachete atomice
Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operațiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informații, susține postul CNBC, citând surse anonime.

„Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior”, a declarat o persoană cu cunoștințe directe despre raport.

„A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare și asta a cauzat o reacție în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă”, a transmis o altă sursă anonimă.
Agenția nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orășelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potențiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de amenințare la adresa securității Statelor Unite.

O serie de experți consideră ca fiind parțial fantasmagorice eforturile Administrației Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

„În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acțiune nelimitată este o nebunie”, a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru președintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziție crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să așeze Rusia în poziția pe care Uniunea Sovietică o deținea pe scena globală ca mare putere.

Autoritățile din Norvegia au anunțat pe 15 august că au depistat concentrații infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiațiile nu au crescut.

Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creștere a radioactivității pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Raportul serviciilor americane de informații nu a menționat potențialele riscuri de sănătate și ecologice generate de avarierea nucleului atomic al rachetei.

CNBC a primit anul trecut informații că Rusia pregătea recuperarea unei rachete cu propulsie atomică, care s-a prăbușit în mare. La operațiune au participat trei nave, inclusiv una echipată să gestioneze materialul radioactiv din nucleul atomic al rachetei. Dacă rușii vor reuși să recupereze racheta, prăbușită în urma unui test eșuat, analiștii americani consideră că Moscova va utiliza procedura în cazul operațiunilor viitoare de recuperare.

Racheta 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall). a fost testată de cinci ori, din noiembrie 2017 și până astăzi, de fiecare dată prăbușindu-se după un scurt zbor. Autoritățile SUA au ajuns la concluzia că cel mai îndelungat zbor al rachetei a durat 2 minute, zburând 22 de mile (35 de kilometri), prăbușindu-se după pierderea controlului.

Aparent, testele au arătat că nucleul atomic al rachetei de croazieră nu s-a activat.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
O asistentă medicală din Vaslui a vrut să se trateze acasă de Covid-19. Când a...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Norvegia anunță că nu există legătură între vaccinul Pfizer și decesele a 33 de bătrâni:...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide