Express: 8 din 10 britanici ar dori menținerea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor

Express: 8 din 10 britanici ar dori menținerea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor
Publicat: 30/01/2013, 08:51
Actualizat: 28/05/2014, 20:11

Aproape opt din zece (79%) persoane chestionate în cadrul unui sondaj comandat de „Get Britain Out”, un grup britanic antieuropean de lobby, doresc menținerea restricțiilor impuse României și Bulgariei, în contextul unor temeri privind venirea un val de imigranți, relatează Express în pagina online.

„Get Britain Out” apreciază că sondajul arată că britanicii vor să preia controlul asupra frontierelor țării lor. „La nivelul tuturor partidelor, regiunilor și grupurilor demografice, publicul cere Guvernului să mențină controlul asupra imigrației din România și Bulgaria”, a declarat Tim Aker, purtătorul de cuvânt al organizației.

„Problema este că regulile privind libera circulație în UE permit oricui din Uniune să vină să trăiască în Marea Britanie”, a subliniat el, adăugând că imigranții sunt „eligibili” să primească locuințe și ajutoare sociale fără să fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislația care le acordă aceste drepturi.

„Acest sondaj arată că poporul britanic vrea să ia înapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este ieșirea din UE”, a subliniat Aker.

Express scrie că, potrivit sondajului realizat de ComRes, 89% dintre alegătorii cu vârste de peste 65 de ani se opun anulării restricțiilor impuse românilor și bulgarilor. Cea mai puternică opoziție s-a înregistrat în Yorkshire și Humberside, unde 88% dintre persoanele chestionate s-au pronunțat în acest sens. În West Midlands, 87% dintre cei chestionați se opun anulării restricțiilor, în partea de sud-est 82%, iar în Scoția 81%, aduagă publicația.

De asemenea, 75% dintre alegătorii Partidului Laburist (opoziție), și 73% dintre cei ai Partidului Liberal-Democrat, care face parte din coaliția guvernamentală alături de Partidul Conservator, se pronunță împotriva „renunțării la controalele de frontieră” în privința celor două foste țări comuniste, membre UE, potrivit publicației.

Doar șapte la sută dintre cei chestionați susțin anularea restricțiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, adaugă Express, care nu oferă alte informații despre sondaj.

Președintele altui grup de lobby împotriva migrației, MigrationWatch, Sir Andrew Green, apreciază că „acest sondaj subliniază necesitatea ca Guvernul să analizeze foarte atent ceea ce poate fi făcut pentru a oferi asigurări că sistemul de ajutor social nu devine o atracție suplimentară pentru imigranții din România și Bulgaria”.

În opinia parlamentarului conservator Philip Hollobone, „acest sondaj arată că britanicii au o opinie clară cu privire la faptul că imigrația se află deja la un nivel inacceptabil”. „Un alt val de migrare va face situația și mai dificilă”, a subliniat el, îndemnând „Guvernul să recunoască amploarea îngrijorării publice și să acționeze de urgență în cadrul regulilor privind libertatea de mișcare (în UE) pentru a oferi asigurări că nu suntem inundați”.

Potrivit liderului formațiunii naționaliste și eurosceptice UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, „acest sondaj aproape că subliniază imposibilitatea ca (premierul britanic David) Cameron să negocieze un acord cu UE care să satisfacă poporul britanic. O țară liberă decide cine poate și cine nu poate să îi treacă frontierele”, scrie Express.

Până în prezent, Guvernul britanic s-a abținut să estimeze câți români sau bulgari ar putea veni în Marea Britanie începând din ianuarie 2014, după anularea restricțiilor. În vederea limitării migrării, o opțiune analizată ar fi trimiterea înapoi a imigranților care nu au loc de muncă, iar alta solicitarea ca imigranții să demonstreze că se pot întreține financiar pe o perioadă de șase luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei