Facebook le va permite copiilor sub 13 ani să-și facă cont pe rețeaua de socializare

Facebook le va permite copiilor sub 13 ani să-și facă cont pe rețeaua de socializare
Publicat: 05/06/2012, 12:20
Actualizat: 05/06/2012, 12:20

Facebook a anunțat pentru prima dată că va permite copiilor sub 13 ani să-și facă un cont pe rețeaua de socializare, în ciuda îngrijorării părinților, scrie Daily Mail.

Totuși, conturile copiilor vor fi supuse controlului parental, adulții putând decide cu cine se „împrietenește” copilul lor pe Facebook sau ce aplicații are voie să folosească.

Daily Mail scrie că decizia Facebook vine după o perioadă de fluctuație pe bursă, care i-a determinat pe Mark Zuckerberg și angajații săi să găsească noi modalități de a aduce profit companiei.

Conform sursei, Facebook și-ar putea rotunji veniturile de pe urma copiilor, care își vor ruga părinții să le cumpere bunuri virtuale pentru jocurile din rețeaua de socializare.

În prezent, Facebook le cere utilizatorilor, înainte de a-și face cont, să introducă data de naștere, dar nimic nu îi împiedică pe aceștia să mintă. Conform unui studiu citat de Daily Mail, 20% din copiii de 10 ani și 55% din cei de 12 ani au cont pe Facebook, ceea ce înseamnă că au mințit când au introdus data nașterii.

„Această decizie va avea implicații majore”

„Facebook vrea utilizatori cât mai tineri pentru ca, atunci când cresc, aceștia să fie ‘ținte’ mai bune pentru publicitari și clienți mai fideli ai altor produse ale companiei”, crede Christina Warren de la site-ul de tehnologie mashable.com.

Criticii spun că decizia Facebook de a accepta utilizatori sub 13 ani este „iresponsabilă”, deoarece le va viola acestora intimitatea și poate da naștere hărțuirii sau altor agresiuni.

„Facebook va ajunge să dețină o grămadă de informații private despre noi, de când ne naștem și până murim, iar noi vom fi nevoiți să avem încredere într-o companie care a avut în trecut probleme legate de confidențialitate”, a declarat Nick Pickles, directorul Big Brother Watch, un ONG care se ocupă cu respectarea intimității cetățenilor.

Alții spun că, până acum, Facebook a anunțat răspicat că nu permite accesul celor sub 13 ani și ar trebui să facă același lucru și de acum încolo. „În caz contrar, vor fi implicații majore în ceea ce privește rețeaua de socializare”, a declarat John Carr, de la Institutul pentru Siguranța Online din Marea Britanie.

În sondajul inițiat de Daily Mail pe pagina articolului, 88% dintre cei chestionați au declarat că nu sunt de acord cu decizia Facebook, în timp ce numai 12% au spus că doresc ca utilizatorii să-și poată face cont înainte de împlinirea vârstei de 13 ani.