Faudă fiscală de miliarde de euro la una dintre cele mai mari bănci din lume

Faudă fiscală de miliarde de euro la una dintre cele mai mari bănci din lume
Publicat: 19/06/2014, 20:58
Actualizat: 17/02/2016, 12:00

Poliția a percheziționat locuința lui Bruehwiler, a unui client al UBS, precum și birourile băncii, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Informațiile, care indică o fraudă fiscală gravă, au fost obținute prin intermediul unor acuzații extrem de exacte din partea unor directori din bancă, care fie au plecat din instituție fie au fost concediați și care nu au mai putut să suporte practicile UBS, susțin procurorii, potrivit cărora evaziunea este în valoare de mai multe miliarde de euro.

Angajați ai UBS au abordat în ultimii 10 ani belgieni bogați, inclusiv directori generali ai unor companii și atleți, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveția, a relatat luna trecută revista M…Belgique, fără să menționeze sursa informațiilor.

UBS Belgium a ajutat la organizarea transferului unor sume mari de bani ale clienților în Elveția, potrivit publicației.

„Ne desfășurăm afacerile respectând în totalitate legislația și reglementările. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienților să evite obligațiile fiscale. Colaborăm pe deplin cu autoritățile belgiene”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al UBS, Yves Kaufmann.

Investigația din Belgia este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri de evaziune fiscală în care este implicată banca elvețiană.

UBS a evitat să fie pusă sub acuzare în SUA, în 2009, recunoscând că a ajutat clienții să eludeze fiscul. Banca a plătit o penalizare de 780 de milioane de dolari și a predat autorităților date referitoare la 250 de conturi. Ulterior, UBS a dezvăluit alte 4.450 de conturi.

Procuratura din Paris investighează la rândul ei acuzațiile că divizia franceză a UBS a ajutat clienții să își ascundă averile în conturi elvețiene. Autoritatea franceză de reglementare bancară a amendat anul trecut UBS cu 10 milioane de euro pentru deficiențe în controlul fraudelor fiscale și a practicilor ilegale de vânzare. În 2012, autoritățile franceze au efectuat percheziții la birourile UBS din Paris, Lyon și Strasbourg.

Banca elvețiană Credit Suisse a plătit în SUA o amendă de 2,6 miliarde de dolari și a recunoscut că a ajutat clienții americani să eludeze fiscul.

Autoritățile americane vor să penalizeze și banca franceză BNP Paribas, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că ar fi încălcat embragourile impuse unor țări ca Iran și Sudan, potrivit unei persoane apropiate situației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase