Fermierii belgieni au blocat centrul Bruxellesului. Revendicările protestatarilor

Publicat: 26/03/2024, 13:00

Sute de fermieri, previzibil peste o mie până la sfârșitul zilei, și câteva sute de tractoare și utilaje au blocat, marți, arterele de lângă principalele instituții europene din capitala Belgiei. Agricultorii sunt nemulțumiți de reglementările actuale și proiectele legislative la nivelul blocului comunitar privind protecția mediului.

Fermierii belgieni au început să își aducă utilajele în centrul Bruxellesului încă de luni noaptea, când rezidenții cartierelor din preajma Comisiei Europene, a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene auzeau deja claxoanele protestatarilor.

Acțiunea fermierilor a debutat oficial la ora 6 dimineața, ora de la care practic întreg traficul rutier din centrul capitalei belgiene a fost blocat, iar bicicliștii sunt nevoiți să ocolească gardurile de metal și cu sârmă ghimpată amplasate de forțele de ordine, desfășurate în zonele strategice.

Utilajele sunt comasate, marți, până seara, în Piața Luxemburg, din fața Legislativului European, pe strada Rue de la Loi, aproape de sediul principal al Executivului comunitar, vizavi de care este și Consiliul UE, unde, la sfârșitul săptămânii trecute, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de state și guverne din țările membre au participat la Consiliul European (între Schuman și R20) și tunelul Reyers venind de pe E40 spre centru. Și tunelul Cinquantenaire în direcția spre Rue de la Loi, sunt închise circulației și sunt de asemenea perturbări în străzile adiacente Rue de la Loi și în cartierul european.

Petarde și cauciucuri arse

Fermierii adunați cu tractoarele în fața Parlamentului european au făcut un fel de foc de tabără destul de mare, unde au ars mai multe lemne și cauciucuri. Ei au adus și pământ în care au plantat, simbolic, câțiva arbuști, lângă care au ridicat mai mulți baloți de paie.

„Protestăm pentru că Europa are o lege faimoasă de restaurare a naturii, care este imposibilă în Belgia. Deci această acțiune, cum se vede în spatele meu – pot să vă arăt aici, așa? – acum plantăm copaci aici, în Bruxelles, pentru că Guvernul face la fel cu noi ca fermieri: iau pământ de la noi pentru a planta copaci. Asta este problema”, a declarat pentru Gândul unul dintre protestatari, Stijn Zelderloo, fermier de lângă Bruxelles.

„A doua chestie pe care o arătăm este acest pachet din baloți de paie, care arată că Europa se uită de sus la noi, ca fermieri. Aceasta este astăzi problema în Europa și de asta suntem aici pentru protest”, explicat fermierul.

În jurul prânzului, fermierii au adus bălegar, pe care l-au împrăștiat pe străzile chiar de lângă Berlaymont, sediul principal al Comisiei.

Date de contact pentru asistență consulară

Ministerul Afacerilor Externe a avertizat, de luni seară, cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Belgiei că potrivit unui raport al poliției rutiere federale, protestul fermierilor belgieni va provoca perturbări considerabile pe rețeaua rutieră de pe tot teritoriul Regiunii Capitalei Bruxelles, pe 26 martie 2024, până la sfârșitul zilei de marți.

Prin urmare, poliția recomandă evitarea deplasării cu autoturismul către Bruxelles, iar cetățenii sunt sfătuiți să urmărească informațiile privind traficul rutier, consultând pagina de Internet a poliției rutiere federale belgiene.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 344 1658, +32 (0)2 343 69 35, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela la telefonul de permanență al Ambasadei României în Belgia: +32 (0)4 974 28 663. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web  a Ambasadei României la Bruxelles și MAE.

Citiți și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Mai mulți fermieri francezi au încercat să-l ATACE pe președintele Emmanuel Macron, la o expoziție agricolă din Paris

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?