Filipineză tratată ca o sclavă de „stăpânul” saudit. Diplomatul i-a pus zgardă electrică la gât și a hrănit-o cu resturi de mâncare

Redactor:
Silviu Bănilă
Filipineză tratată ca o sclavă de „stăpânul” saudit. Diplomatul i-a pus zgardă electrică la gât și a hrănit-o cu resturi de mâncare
Un diplomat saudit este acuzat că ar fi plătit o femeie filipineză în Londra cu doar 0,63 lire sterline pe oră și i-ar fi montat „o zgardă electrică la gât".

Angajat din Filipine, identificată drept „JW”, susține că a fost forțată să mănânce resturile ce rămâneau de la familia diplomatului saudit Khalid Basfar și a purtat o zgardă pentru a putea fi chemată „24 de ore din 24″.

În cadrul unor audieri preliminare la Tribunalul Muncii din centrul Londrei, aceasta a spus că lucra zilnic de la 7 dimineața până la 23.30 seara, fără pauză.

Pentru șase săptămâni de muncă, femeia a primit doar 9.000 de riali (1.906 lire sterline), fiind plătită cu 0,63 lire sterline pe oră, scrie independent.co.uk.

Basfar, prim-secretar la Ambasada Regală a Arabiei Saudite la Londra, i-a promis femeii salariul minim și o zi liberă, în fiecare săptămână, în schimbul permisului de muncă.

JW a declarat că era abuzată verbal de familia diplomatului, nu putea pleca din casa lui și acesta nu-i dădea salariile.

„Sclava” avea voie să telefoneze familiei doar de două ori pe an, folosind telefonul mobil al lui Basfar.

Basfar a cerut ca acest caz șocant de sclavie să fie „clasat”, invocând imunitatea sa diplomatică.

Totuși, acest lucru a fost respins de judecătorul Jill Brown, deoarece tratamentul angajatei este echivalent cu sclavia și traficul de persoane.

„Femeia este o victimă a traficului, a fost exploatată de acuzat și familia lui”, a declarat judecătoarea Brown.

Mai mult, JW a declarat că Basfar a dat-o afară fără motiv. Acesta este în prezent membru al personalului regatului din Arabia Saudită.

JW a fost angajată în casa diplomatului din Arabia Saudită începând cu noiembrie 2015.

Femeia a fost adusă în Marea Britanie în august, cu viză, ca servitoare privată a acestuia.

Pentru a-i obține viza, Basfar a fost de acord ca filipineza să muncească 8 ore pe zi, 50 de ore pe săptămână, cu 16 ore libere în fiecare zi, o zi liberă pe săptămână și un concediu anual de o lună.

Aceasta ar fi urmat să primească și cazare, respectiv salariul minim pe economie.

Din nefericire, după ce a ajuns în Marea Britanie, JW nu a primit niciun salariu timp de un an.

Audierile din acest an vor stabili dacă JW a fost sau nu „o sclavă” a familiei diplomatului saudit.

Mediafax Foto / Mario Tama

Inchide