Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Guvernul lui Viktor Orban, acuzat că a acordat mai mult de un MILIARD de euro subvenții ilegale mass-mediei pro-guvernamentale

Financial Times: Guvernul lui Viktor Orban, acuzat că a acordat mai mult de un MILIARD de euro subvenții ilegale mass-mediei pro-guvernamentale

Financial Times: Guvernul lui Viktor Orban, acuzat că a acordat mai mult de un MILIARD de euro subvenții ilegale mass-mediei pro-guvernamentale

Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a acordat mai mult de un miliard de euro sub formă de subvenții ilegale mass-mediei pro-guvernamentale din Ungaria.

Două instituții de presă maghiare – Magyar Hang (Vocea maghiară) și o a doua care a solicitat anonimatul – au declarat pentru Financial Times că intenționează să depună luni o plângere la Comisia Europeană.

Acestea susțin că între 2015 și 2023 mai multe ziare, posturi de televiziune și platforme online pro-Orban au primit bani din publicitate pentru a asigura sprijinul pentru partidul de guvernământ și pentru a elimina jurnalismul critic.

Viktor Orban se confruntă de ani de zile cu Uniunea Europeană din cauza obiectivului său de a transforma Ungaria într-un stat „iliberal”.

Bruxelles-ul a înghețat și a recuperat în mod repetat fondurile UE, iar instanțele blocului s-au pronunțat împotriva demersurilor lui Orban de a limita independența sistemului judiciar, a mass-media și a sistemului de învățământ.

În trecut, prim-ministrul a utilizat fondurile UE pentru a recompensa aliații politici. El a denumit parteneriatul dintre Guvern și sectorul privat „sistem de cooperare națională”.

Presei independente din Ungaria îi este din ce în ce mai greu să funcționeze

Presupusa utilizare a subvențiilor de stat a coincis cu o campanie menită să elimine din mass-media din țară posturile critice la adresa Guvernului, potrivit lui Kai-Uwe Kuhn, un fost oficial european din domeniul concurenței, care a elaborat un studiu economic care însoțește plângerea:

„După ce cineva preia un ziar și îl transformă într-un ziar aliniat Guvernului, publicitatea începe să crească dramatic”.

Kuhn a declarat că datele din raportul său indică o legătură de cauzalitate între presupusul ajutor de stat ilegal și poziția pro-guvernamentală a unei publicații – care denaturează concurența pe piața media maghiară în favoarea publicațiilor pro-Orban.

În perioada în care s-a aflat la putere, Orban și-a intensificat controlul asupra mass-media din Ungaria și a eliminat punctele de vedere alternative.

În ultimii ani, mai multe titluri independente s-au închis sau au fost vândute unor personalități legate de Guvern. Organizațiile de supraveghere a libertății presei, precum Reporteri fără Frontiere, au clasat Ungaria printre cele mai slabe țări din UE în ceea ce privește libertatea presei.

Presei independente îi este din ce în ce mai greu să funcționeze, iar subvențiile de stat distorsionează și mai mult peisajul, a declarat Lukács Csaba, director general al Magyar Hang. „Suntem ținta unor campanii de denigrare, suntem dați în judecată”.

Plângerea sa vine după ce, în 2019, alte publicații din Ungaria au ridicat în fața Comisiei problema ajutorului de stat ilegal acordat grupurilor favorabile Guvernului sub formă de reclame.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că evaluarea acelei plângeri este „în curs”.

„Încercăm să creștem presiunea asupra Comisiei pentru a acționa rapid”, a declarat Oliver Bretz de la Euclid Law, firma de avocatură care îi susține pe reclamanți. Dacă ar fi fost vorba de un alt sector industrial și nu de mass-media, Comisia „nu ar fi stat atât de mult pe gânduri”, a spus el. „Acesta este un ajutor de stat extrem de grav”.

În paralel, Comisia a dat în judecată Guvernul Ungariei în legătură cu o lege privind securitatea, deoarece Bruxelles-ul susține că aceasta încalcă normele UE privind viața privată, libertatea de exprimare și libertatea de asociere.

Alegerile generale de anul viitor se profilează ca un prim test semnificativ pentru Orban, al cărui partid Fidesz a înregistrat cifre mai proaste decât opoziția pentru prima dată în sondajele de opinie de anul trecut.

Tisza, un nou grup de opoziție condus de Peter Magyar – un fost membru Fidesz care a devenit dezamăgit de prim-ministru – a criticat strategia lui Orban de a-și extinde controlul asupra mass-media, instanțelor și economiei.

Tisza a obținut un rezultat bun la alegerile europarlamentare de anul trecut, poziționându-l pe Magyar drept primul adversar serios al guvernării de decenii a lui Orban.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și