Foști agenți nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj: ”Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață”

Foști agenți nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj: ''Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață''
Publicat: 22/05/2015, 13:01

Din arsenalul spionilor nord-coreeni continuă să facă parte stilouri cu otravă și arme-lanternă, demne de filme cu James Bond, comentează postul american.

Kim Dong-shik dezvăluie pentru CNN că a fost recrutat să devină spion pe când era elev, la liceu. A fost trimis, timp de patru ani, la o universitate specializată unde a deprins, între altele, arte marțiale, scufundări submarine, cum să folosească armele și să fabrice explozivi. Abia câțiva ani mai târziu, după o formare completă, i s-a spus că a fost selectat.

„Când mi s-a spus că aveam să fiu spion… am fost uimit”, declară Kim. „Au fost multe accidente cu spioni, în trecut. Mulți dintre cei care au fost trimiși în Coreea de Sud au fost uciși, așa că m-am gândit că voi muri”, mărturisește el.

Însă antrenamentul fizic nu era totul, spune Kim, care subliniază că cea mai importantă era pregătirea psihologică.

„Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață”, dezvăluie el.

Kim spune că a fost împușcat în Coreea de Sud, în 1995, în timp ce se afla într-o misiune la Seul. El afirmă că întreaga sa familie a fost executată, în Coreea de Nord, ca pedeapsă pentru că nu și-a îndeplinit misiunea. CNN precizează că nu a putut să verifice din surse independente afirmațiile fostului spion, în contextul în care Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase țări din lume.

– Viața unui spion

Kim spune că prima sa misiune în Coreea de Sud, în 1990, a fost să aducă înapoi în țară un agent de rang înalt, despre care a spus că-l cheamă Lee și că acționa pe teritoriul sud-coreean de ceva timp. A doua misiune a fost să încerce să recruteze persoane cu pternice sentimente antiguvernamentale care simpatizau cu Nordul, afirmă el.

Fostul agent afirmă că, în acea perioadă, comunica cu cartierul general printr-un post de radio care emitea pe unde scurte. Un program de la Phenian care emitea la miezul nopții avea un prezentator care citea numere – coduri prin care i se transmitea următoarea misiune, spune el, adăugând că presupune că în prezent metodele de comunicare sunt mult mai sofisticate.

– Cum sunt „atrași” spioni din străinătate

Un fost membru al elitei, Kang Myong-do, declară că spionii nord-coreeni operează în țări din întreaga lume – inclusiv în Statele Unite, unde estimează că se află permanent sute de agenți. Una dintre principalelele lor misiuni este să încerce să recruteze cetățeni americani de origine coreeană care tind să susțină Phenianul, spune el.

„Ei folosesc trei tactici”, afirmă Kang. „Prima este să le ofere vize în Coreea de Nord, a doua să le ofere acces să facă afaceri și bani acolo, iar a treia – folosesc femei să-i atragă. Această tactică este folosită pe larg din anii ’80 încoace”, dezvăluie el.

Kang spune că în 1984 lucra în cadrul Diviziei pentru dezvoltarea unificării. Una dintre sarcinile acestei divizii era să trimită spioni în Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, precizează el, adăugând că divizia există și în prezent.

Spionii și informațiile pe care le furnizează joacă un rol major în menținerea regimului lui Kim Jong-un, afirmă el.

Kim Dong-shik este de aceeași părere. „Coreea de Nord îi tratează foarte bine. Spionii sunt tratați la același nivel cu generalii, iar educația lor este asemănătoare celor din eșaloanele superioare. Așadar este corect să spunem că (regimul din) Coreea de Nord îi consideră pe spioni foarte importanți”, subliniază el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Umilit luni de zile la şcoală, un băieţel de 10 ani a ales moartea. 200...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Fenomene meteo care au devastat Europa ajung în România. Este alertă totală la nivel național
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×