Fostul lider chinez Bo Xilai a fost condamnat la închisoare pe viață

Fostul lider chinez Bo Xilai a fost condamnat la închisoare pe viață
Publicat: 22/09/2013, 11:40

Bo Xilai, fostul lider chinez aflat la originea celui mai amplu scandal politico-criminal cunoscut de regim de la sfârșitul revoluției culturale, a fost condamnat duminică la închisoare pe viață, relatează AFP.

„Curtea pronunță o pedeapsă de închisoare pe viață cu privare permanentă de drepturi politice”, afirmă textul hotărârii, dat publicității pe Sina Weibo, un echivalent chinez al Twitter, de către tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul său, luna trecută.

Bo Xilai a fost condamnat pentru corupție, deturnare de fonduri și abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soția sa, Gu Kailai, a unui om de afaceri britanic, Neil Heywood.

Curtea „îl condamnă pe Bo la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri și la șapte ani pentru abuz de putere”, detaliază în continuare sentința, adăugând că „toate bunurile sale vor fi confiscate”.

Acest verdic – deosebit de sever – își pune amprenta definitiv pe cariera oficialului politic cu rangul cel mai înalt (el a fost, până anul trecut, membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez) adus în fața justiției de la condamnarea, în 1998, a fostului primar al Beijingului, Chen Xitong, și cea a primarului orașului Shanghai, Chen Liangyu, în 2008, ambii pentru corupție.

În cadrul procesului său din august, el a fost acuzat că a primit mită 2,6 milioane de euro și a deturnat fonduri publice în valoare de peste 600.000 de euro, în special pentru achiziționarea, în 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceză, administrată de Neil Heywood și de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

Ambițios și charismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului președinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comerțului a preluat în 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reușit să facă un pol economic major.

El s-a individualizat orchestrând aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai „retro”, în paralel cu o reprimare violentă sub pretextul luptei împotriva „mafiei”, care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestări, dintre care mulți antreprenori privați.

Decăderea sa, anul trecut, o adevărată lovitură de teatru, a fost provocată de plecarea omului său de încredere, șeful poliției din Chongqing, Wang Lijun. Certat cu șeful său, acest „superpolițist” a cerut în zadar azil politic la consulatul american din Chengdu, capitala Sichuan.

El a dezvăluit, între altele, că omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria soție a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Această avocată strălucită, care ar fi acționat din motive financiare și pentru a-și „proteja” fiul, a fost condamnată anul trecut la închisoare pe viață.

Pentru Bo Xilai, acesta a reprezentat sfârșitul. Popular în fieful său din Chongqing și în rândul nostalgicilor după maoism, acest „prinț roșu”, fiul unei figuri a revoluției comuniste, este mai puțin apreciat în sferele înalte ale regimului: personalitatea sa flamboaiantă și populismul său sunt percepute în aceste medii drept o amenințare pentru o conducere „colegială”, care marșează pe consens de la dispariția lui Deng Xiaoping în 1997, ultima figură istorică a comunismului chinez.

Bo Xilai și-a făcut o ultimă apariție în Adunare în martie anul trecut – când a respins în fața presei zvonurile privind căderea sa iminetă – înainte de a dispărea în mâinile poliției interne a PCC, deținut în secret.

Dar șocul a fost așa de mare în cadrul partidului și rândul opiniei publice, încât congresul PCC, care urma să reînnoiască în octombrie întreaga conducere – Xi Jinping i-a succedat lui Hu Jintao – a fost amânat cu o lună.

A fost necesar aproape un an pentru ca Bo Xilai, căruia între timp i-au fost retrase toate titlurile, să își facă reapariția, de această dată în fața judecătorilor, în august, la Jinan.

În mod surprinzător, la bară, Bo Xilai nu a apărut „spășit”, așa cum se întâmplă de obicei la procesele chineze. El și-a confirmat temperamentul ținându-le piept judecătorilor și acuzării, negând în bloc aproape toate faptele de corupție imputate, tratându-și soția drept „nebună” și „mincinoasă” – ea depune mărturie împotriva lui într-o înregistrare video – și pe Wang Lijun, fostul său om de încredere, drept un personaj „malefic”.

Severitatea verdictului de duminică este și o sancțiune pentru comportamentul său sfidător, potrivit analiștilor.

O altă surpriză a fost durata procesului, de cinci zile, dincolo de cele 24-48 de ore obișnuite. În plus, justiția aflată sub controlul strict al Partidului, a inovat transmițând mesaje online despre dezbateri, urmărite de milioane de internauți.

De la începutul acestui caz, singura versiune disponibilă a faptelor este cea oficială.

Bo Xilai a afirmat totuși că superpolițistul Wang Lijun era îndrăgostit de soția sa ucigașă sau că fiul său, Bo Guagua, o caricatură a „tineretului de aur” chinez, ducea o viață luxoasă colindând lumea.

Verdictul de duminică încheie scandalul dar, pentru imaginea nomenclaturii chineze, deja foarte degradată în ochii opiniei publice, răul creat rămâne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare