Fostul președinte sud-african Jacob Zuma s-a predat. Merge la închisoare pentru 15 luni

Fostul președinte sud-african Jacob Zuma s-a predat. Merge la închisoare pentru 15 luni
Fostul președinte s-a predat! Merge la închisoare pentru 15 luni / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 08/07/2021, 09:07
Actualizat: 08/07/2021, 10:25

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, s-a prezentat la Poliție pentru a ispăşi pedeapsa. Cu doar o jumătate de oră înaintea expirării termenului, un convoi de 10 maşini a părăsit reşedinţa lui Jacob Zuma din Nkandla, în ţinutul Zulu, din estul ţării.

Fostul preşedinte nu a avut nicio apariţie publică miercuri, scrie BBC. În cele din urmă, ştirea că s-a predat a apărut într-o postare pe Twitter. „Preşedintele Zuma a decis să respecte ordinul de încarcerare. Este în drum spre o unitate de corecţie din provincia Kwazulu-Natal”, a anunțat fundaţia care îl reprezintă.

Jacob Zuma a cerut reexaminarea sentinței

Și Poliţia a confirmat, tot pe Twitter, că „fostul preşedinte al Africii de Sud, domnul Jacob Zuma, a fost plasat în detenţie”.

Jacob Zuma a fost condamnat de către cea mai înaltă instanţă  din Africa de Sud. A avut timp la dispoziţie până duminică, 4 iulie, pentru a se preda, în caz contrar poliţia primind ordin să-l aresteze până miercuri, 7 iulie, la miezul nopţii. Fostul preşedinte, obişnuit cu instanţele judecătoreşti, a obţinut o re-examinare a sentinţei de către Curtea Constituţională într-o nouă şedinţă, programată pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestării sale până atunci, însă decizia urmează să fie pronunţată vineri, 9 iulie, de către instanţa din Pietermaritzburg.

Reacția fiului: „Să treacă peste cadavrul meu”

Toate aceste recursuri au făcut să planeze îndoiala în privinţa arestării lui Zuma. Adresându-se miercuri seara, la Nkandla, susţinătorilor fostului președinte, un lider carismatic, fiul său, Edward Zuma, a spus că, pentru a intra pe proprietate, autorităţile vor trebui „să treacă peste cadavrul meu”. El a adăugat: „Tatăl meu este în cea mai bună formă a sa”.

Zuma este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani de guvernare (2009-2018). În 2018, după crearea unei comisii de anchetă privind corupţia din Africa de Sud, Jacob Zuma (implicat în vreo 40 de speţe) ar fi multiplicat manevrele pentru a evita să depună mărturie, ceea ce a adus la condamnarea sa la închisoare. Congresul Naţional (ANC) aflat la putere, formaţiune politică în rândul căreia fostul şef de stat are încă susţinători şi care este subminată de lupte interne, a anunțat că nu se va angaja în „ingerinţe politice”.

Succesorul lui Zuma, Cyril Ramaphosa, care a făcut din lupta împotriva corupţiei un cal de bătaie, urmează să fie audiat, la rândul său, de comisia anticorupţie.