Franța CONFIRMĂ: Abdelhamid Abaaoud, teroristul care a organizat atentatele de la Paris, a fost OMORÂT

Franța CONFIRMĂ: Abdelhamid Abaaoud, teroristul care a organizat atentatele de la Paris, a fost OMORÂT
Publicat: 19/11/2015, 15:00
Actualizat: 28/03/2019, 17:17

Abdelhamid Abaaoud, un militant jihadist în vârstă de 28 de ani, care s-a lăudat că a organizat atacuri în Europa din partea grupării Statul Islamic (SI), este acuzat că a orchestrat atacaurile sinucigașe și armate, pe 13 noiembrie, în capitala franceză, soldate cu 129 de morți.

Poliția a crezut inițial că acesta se afla în Siria, însă ancheta a condus-o la o casă din Saint-Denis, la periferia Parisului, pe care forțe speciale de poliție puternic înarmate au luat-o cu asalt miercuri dimineața, declanșând importante schimburi de focuri și explozii.

„Abdel Hamid Abaaoud tocmai a fost identificat, în mod oficial, în urma comparării amprentelor, ca fiind ucis în timpul raidului (poliției)”, se arată în comunicat.

„Era corpul pe care l-am descoperit în clădire, ciuruit de gloanțe”, precizează procurorul.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Asaltul forțelor de securitate de ieri din Saint Denis a fost lansat în urma unei mărturii potrivit căreia a fost semnalată prezenta în Franța a lui Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor din 13 noiembrie, în care 129 de oameni au murit, iar peste 300 au fost răniți. Cel care a condus operațiunea forțelor speciale a declarat că erau informații cum că teroristul ar fi fost într-un apartament din imobilul luat cu asalt. La final însă a rămas incertitudinea. Este mort sau nu?

Washington Post citează surse din cadrul serviciilor de informații europene potrivit cărora presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris a murit în confruntările cu forțele speciale. Portivit cotidianului american, condițiile morții nu sunt încă foarte clare, neștiindu-se exact dacă teroristul a murit în schimbul de focuri, în explozia declansată de femeia kamikaze sau dacă s-a sinucis.

Procurorul-șef al Parisului, François Molins, s-a limitat să spună, miercuri seară, că Abaaoud Abaaoud și Salah Abdeslam, un alt presupus membru al celulei teroriste, nu figurează printre cei opt suspecți arestați în operațiunea din zona Sain-Denis. Oficialul francez a declarat că identitățile celor doi presupuși teroriști morți în operațiune nu sunt încă stabilite. Potrivit procurorului corpurile nu pot fi identificate vizual, din cauza efectelor „impactului”, în condițiile în care o femeie a detonat o centură explozibilă în apartament.

Ambasadorul Franței în India, François Richier, pe de altă parte, a evocat într-un interviu acordat NDTV moartea lui Abdelhamid Abaaoud. „Acesta s-a sinucis. Nu am un document care să confirme asta însă aceasta este prima informație pe care am primit-o”, a declarat m informații car ne fac să credem că acesta, citat de Le Figaro.

Abdelhamid Abaaoud, 27 ani, naționalitate belgiană (de origine marocană, s-a născut în suburbia belgiană Molenbeek) și este considerat „Mastermind”-ul atacului de la Paris.

Autoritățile franceze l-au numit ca fiind creierul operațiunii teroriste de la Paris, coordonând celula Statului Islamic care a desfășurat atacul. El este căutat de autorități, însă se află cel mai probabil în Siria.

Tânărul a fost implicat într-un schimb de focuri cu poliția, în estul Belgiei, în timpul unei operațiuni antiteroriste vizând Statul Islamic, care a avut loc în ianuarie 2015, la Verviers. Abaaoud era suspectat că era coordonatorul celulei SI respective și că luptase în Siria pentru gruparea teroristă. El a fugit în timpul atacului de atunci.

Același personaj era suspectat de autoritățile franceze că are legătură cu atentatul dejucat de soldați americani, într-un tren de mare viteză, care a avut loc în august 2015, dar și cu un plan de a ataca o biserică din Paris, în aprilie.

Abaaoud încerca permanent să recruteze tineri pentru Statul Islamic, conform relatărilor din presa franceză. El a fost chiar condamnat în lipsă, la 20 de ani de închisoare, în Belgia, în 2015, pentru că recruta pentru gruparea teroristă, alături de alte 31 de persoane din rețeaua sa. El și-a recrutat chiar și fratele de 13 ani, pe care l-a dus în Siria în 2014, fiind acuzat de răpire de tatăl lor, conform AFP. El ar fi călătorit în Grecia, în ianuarie 2014, pentru a se întâlni cu imigranți ilegali, confor The Guardian.

Într-un număr al revistei de propagandă a Statului Islamic, Dabiq, tânărul belgian se lăuda cu faptele sale de arme din Europa și despre cum a reușit să scape de autorități. Sub numele de arme de Abu Umar al-Baljiki, tânărul povestește cum s-a întors în Belgia, din Siria, pentru „a teroriza cruciații care aduc război împotriva musulmanilor”.

Am reușit să obținem arme și să punem la punct o casă de întâlnire în timp ce plănuiam operațiunile împotriva cruciaților. Toate acestea ne-au fost aduse de Allah„, povestea Abaaoud. El a povestit și cum a fost oprit la un moment dat de un polițist, după ce presa belgiană îi publicase fotografia, ca luptător al Statului Islamic. Polițistul l-a lăsat să plece, pentru că nu l-a recunoscut, susține teroristul. Nu este clar dacă acest incident a avut loc într-adevăr și trebuie ținut cont că interviul apare într-o revistă de propagandă.

El mai susține că serviciile secrete știau de el, pentru că mai fusese arestat. Pentru a-l prinde, după ce a fugit din lupta cu polițiștii belgieni, serviciile secrete ar fi arestat mai mulți islamiști din Grecia, Spania, Franța și Belgia, pentru a obține informații despre el, susține teroristul în revista Statului Islamic. „Toți cei arestați nici măcar nu aveau legătură cu planurile noastre!”, se laudă teroristul, în revista respectivă.

Abaaoud se mai laudă că a reușit să ajungă în Siria în 2014, în ciuda faptului că serviciile secrete erau pe urmele lui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Camelia Mitoreșu, amintiri cu Florin Piersic. Cum l-a făcut gelos Gică Petrescu
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
De ce câinii se miros reciproc atunci când se întâlnesc?