Franța deschide o MISIUNE MILITARĂ în Republica Moldova /Macron și Maia Sandu cer Rusiei să retragă trupele din Transnistria

Publicat: 07/03/2024, 19:38
Actualizat: 07/03/2024, 19:40

Franța va deschide o misiune militară permanentă în Republica Moldova, în virtutea acordului bilateral în domeniul apărării, a anunțat președintele Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o joi, la Paris, cu omologul său moldovean, Maia Sandu, iar cei doi lideri au cerut Rusiei să retragă trupele din regiunea separatistă Transnistria.

”În contextul în care războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei tocmai a intrat în al treilea an, efectele continuă să amenințe stabilitatea întregii Europe și în mod special Republica Moldova. Dincolo de consecințele economice majore asociate crizei economice declanșate de invazia rusă, Republica Moldova se confruntă cu încălcări inacceptabile ale spațiului aerian de către drone și rachete ruse. De altfel, observăm o campanie în scopul dezinformării, tentative de ingerințe care au rolul divizării societății moldovene, minării încrederii populației în instituțiile democratice și, în fond, pentru a obstrucționa ambițiile europene ale țării, prin limitarea suveranității. Realitatea democratică din Republica Moldova, aspirațiile și viitorul său european, la fel ca și cel al Ucrainei, reprezintă o realitate, dar și o provocare pentru Vladimir Putin”, a afirmat Emmanuel Macron, în conferința de presă organizată împreună cu Maia Sandu.

Liderul de la Paris a denunțat ”revizionismul istoric” al Moscovei, asasinarea opozanților politici și ”războiul imperialist” al Rusiei împotriva statelor vecine.

”Doamnă președinte, Franța și Uniunea Europeană sunt de partea dumneavoastră pentru ajuta Republica Moldova să își îndeplinească destinul european. În cursul conferinței care a avut loc aici pe 26 februarie, pentru ajutarea Ucrainei, noi am subliniat în mod colectiv importanța de a contribui la consolidarea securității și a suveranității Republicii Moldova”, a subliniat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a anunțat deschiderea unei misiuni militare franceze la Chișinău, în cadrul acordului bilateral în domeniul apărării.

”Vom contribui în plan bilateral la această acțiune colectivă în favoarea consolidării suveranității și securității țării dv. Este motivul acordului în domeniul apărării pe care miniștrii noștri îl vor semna acum, care ne va oferi un cadru stabil de consolidare a cooperării noastre. În următoarea lună, va fi deschisă o misiune permanentă de apărare la Chișinău. Acordul ne va permite să colaborăm mai eficient pentru intensificarea relațiilor în domeniul instruirii, antrenării și interoperabilității forțelor noastre armate. Este doar o primă etapă, care va fi completată, spre exemplu, în domeniul combaterii dezinformării și atacurilor cibernetice, în domenii în care am dezvoltat competențe, consolidând împreună capacitățile, ținând cont de evoluțiile amenințării”, a subliniat Macron.

Macron și Maia Sandu cer Rusiei să retragă trupele din Transnistria

Emmanuel Macron și Maia Sandu au cerut Rusiei să retragă trupele din regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

”Franța și Republica Moldova reamintesc că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și să retragă forțele militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, arată Declarația comună a celor doi lideri.

”Franța reafirmă sprijinul incontestabil pentru independența Republicii Moldova, pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în frontierele recunoscute internațional, și salută eforturile pentru integrarea graduală a regiunii transnistrene în spațiul juridic, economic, fiscal și vamal. Franța confirmă disponibilitatea de a contribui, la momentul oportun, la soluționarea durabilă și pașnică a acestui conflict (…)”, subliniază declarația.

Administrația prooccidentală de la Chișinău se teme că Moscova încearcă destabilizarea Republicii Moldova, prin ingerințe electorale și prin alimentarea separatismului. Săptămâna trecută, regiunea separatistă prorusă Transnistria și provincia autonomă Găgăuzia au cerut sprijin din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” ale Chișinăului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Süddeutsche Zeitung: Ursula von der Leyen este candidatul PPE, dar candidatura NU EXISTĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...