FOTO-VIDEO | Franța e în FLĂCĂRI. Proteste violente, după ce Macron a forțat adoptarea legii privind creșterea vârstei de pensionare

Publicat: 17/03/2023, 09:41
Actualizat: 17/03/2023, 10:18

Franța a fost cuprinsă de haos, după ce mii de manifestanți furiși s-au adunat în mai multe orașe pentru a protesta împotriva reformei pensiilor. În ciuda manifestațiilor violente, Emmanuel Macron a forțat adoptarea legii care prevede majorarea vârstei de pensionare.

Joi, pentru a noua zi la rând, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția Guvernului de a crește vârsta standard de pensionare, de la 62 la 64 de ani. (Citește ce s-a întâmplat anterior în Franța…)

Poliţia franceză a arestat joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva controversatei reforme a pensiilor (DETALII AICI), care a fost trecută prin Parlament prin angajarea răspunderii Guvernului, fără un vot final în camera inferioară a Parlamentului.

În Paris, câteva mii de manifestanți s-au adunat pe Place de la Concorde. O parte dintre ei au încercat să vandalizeze Obeliscul din centrul pieței. Poliția, care a tras cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, a fost atacată cu sticle și diverse alte obiecte, scrie publicația Le Figaro.

Ulterior, în urma intervenției forțelor de ordine, cei mai mulți dintre protestatari au părăsit locul. Totuși, câteva sute de persoane au mers pe străzile din jur și au dat foc gunoaielor – abandonate de personalul de la salubritate, aflat și el în grevă din cauza reformei pensiilor.

Joi seara, la ora 22.00, nu mai puțin de 217 persoane erau arestate, în legătură cu protestele violente, transmite Le Figaro, citând o sursă din poliție. Totodată, pompierii au intervenit pentru stingerea mai multor focare de incendiu, în special la autovehicule.


Jafuri în magazinele din Marsilia

La sute de kilometri depărtare de Paris, în Marsilia, multe magazine au fost jefuite. După ce au spart geamul unei filiale a Caisse d’Epargne, de pe Canebière, și au stropit cu vopsea mai multe fațade de magazine de pe acest faimos bulevard, manifestanții au distrus mai multe geamuri de pe strada Saint- Ferréol, principala arteră comercială din Marsilia.

Au fost vizate și sucursalele băncilor (BNP Paribas, LCL), magazinele de telefonie, magazinele de produse electronice (Boulanger) sau magazinele de îmbrăcăminte (Zara, Camper, Richelieu, Pimkie). „La dracu burgheziei”, „O să aruncăm totul în aer”, „Jos statul, polițiștii și șefii”, au strigat protestatarii.


Violențe în Lyon, Amiens, Dijon și Lille

Străzile din Lyon au fost, de asemenea, afectate de violențe. Primăria centrală a fost atacată cu pietre și s-au tras multe artificii, deasupra orașului formându-se un fum gros.

„Scene de haos (…) din cauza extremei stângi”, a spus primarul.

În Amiens, unde au mărșăluit între 1.000 și 1.500 de manifestanți, potrivit prefecturii, jandarmii au folosit gaze lacrimogene, la fel ca și în Lille.

La Dijon s-au adunat 700 de oameni, iar unii dintre ei „au atacat poliția și au făcut pagube”, în timp ce un manechin al președintelui Emmanuel Macron a fost ars, potrivit prefecturii.


Cocktailuri molotov în Nantes, primărie vandalizată din Rennes

La Rennes, cerul a devenit portocaliu, din cauza mai multor incendii de pe Place Sainte-Anne, din centrul istoric.

„Multe obiecte au fost distruse în centrul orașului și 26 de incendii au fost stinse de către SDIS”, a transmis prefectura Ille-et-Vilaine, precizând că „un grup de 300 de ultrași și-au continuat abuzurile” la Rennes. Opt persoane au fost arestate, potrivit aceleiași surse.

Demonstranții au avariat un hotel. „Geamurile primăriei au fost degradate”, a indicat prefectura. „Orașul nostru este scena unei violențe urbane uluitoare în această seară. Am activat unitatea municipală de criză la începutul serii”, a spus primarul.

Puțin mai departe, la Nantes, manifestanții au dat foc la coșurile de gunoi și la multe mormane de gunoaie, neridicate de gunoierii aflați în grevă, în centrul orașului. Mai mult, au fost aruncate cocktail-uri Molotov către polițiști.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte