#FreePress NOI NU SUNTEM DUȘMANUL! Sute de publicații susțin libertatea presei amenințată de DONALD TRUMP

#FreePress NOI NU SUNTEM DUȘMANUL! Sute de publicații susțin libertatea presei amenințată de DONALD TRUMP
Publicat: 17/08/2018, 00:38
Actualizat: 25/03/2019, 21:47

Peste 300 de publicații din Statele Unite au inițiat o campanie coordonată de cotidianul The Boston Globepentru apărarea libertății presei, criticând atitudinea președintelui Donald Trump, care denunță în mod repetat „știrile false” și îi cataloghează pe jurnaliști „inamicul poporului”.

„Donald Trump afirmă că presa liberă este inamicul poporului,” se spune în manifestul campaniei lansat pe toate mediile online. „Această retorică periculoasă îi conduce pe președinte și pe susținătorii săi într-un teritoriu nedemocratic și erodează unul din pilonii centrali ai luptei sociale. JURNALIȘTII NU SUNT DUȘMANII VOȘTI!

43% dintre republicani ar accepta ca președintele să aibă puterea de a închide instituții de presă, avertizează The Boston Globe. 51% dintre republicani sunt convinși că presa e dușmanul poporului.

„Acesta este impactul afirmațiilor președintelui,” se spune în manifest. „Dar într-o republică liberă ca a noastră, presa NUeste dușmanul.Este un instrument constituțional care controlează Puterea. Așa au hotărât Părinții Constituției: „Presa liberă este ESENȚIALĂîn apărarea libertății,” a scris John Adams. Această valoare americană era deasupra intereselor partizane ale oamenilor. Dar asaltul lui Trump împotriva presei libere amenință această tradiție. Cerem consiliilor editoriale din toată țara, liberale sau conservatoare, mici sau mari, să se alăture la riposta noastrră în fața acestei amenințări: Poate cuvintele noastre sunt diferite, dar sentimentul e același. NU NOI SUNTEM DUȘMANUL! #FreePress

La campania de presă coordonată de cotidianul The Boston Globe participă peste 300 de publicații, inclusiv ziare prestigioase precum The New York Times, The Philadelphia Enquirer sau Chicago Sun.

„Jurnaliștii NU sunt inamicul. Astăzi, avem în Statele Unite un președinte care a creat un slogan conform căruia membrii presei care nu susțin evident politicile actualei Administrații americane sunt «inamicul poporului». Aceasta este una dintre multele minciuni vehiculate de acest președinte. (…) Libertatea presei este esențială pentru asigurarea libertății cetățenilor”, comentează cotidianul The Boston Globe.

La rândul său, cotidianul The New York Times a admis că opiniile critice la adresa presei, din cauza erorilor, sunt corecte, dar a precizat: „A insista că adevărul care nu este pe plac constituie știri false e un element periculos pentru democrație. De asemenea, a-i considera pe jurnaliști inamicul poporului este periculos. Punct”.

Președintele Donald Trump se declară apărător al libertății presei și condamnă campania. A avut nevoie de nu mai puțin de trei mesaje pe twitter, pentru o replică pe măsură.

„Presa Știrilor False a devenit adevăratul partid de opoziție,” scrie președintele american în primul mesaj. „Este un lucru foarte rău pentru măreața noastră țară. DAR VOM ÎNVINGE!”

„Cotidianul The Boston Globe, care a fost vândut publicației falimentare New York Times pentru suma de 1,3 miliarde de dolari (plus 800 de milioane de dolari ca pierderi și investiții), practic 2,1 miliarde de dolari, a fost revândut apoi de Times cu un dolar. Acum, The Globe este într-o campanie coordonată cu alte publicații pe tema presei libere. DOVEDIȚI!” a transmis Donald Trump prin Twitter.

„Nimic nu doresc mai mult pentru țara noastră decât o adevărată LIBERTATE A PRESEI,” scrie Trump în al treilea mesaj. „Adevărul e că presa e LIBERĂ să scrie și să spună tot ce dorește, dar mai mult răspândește ȘTIRI FALSE, după o agendă politică prestabilită sau doar încercând să rănească oamenii. ONESTITATEA VA ÎNVINGE!

Foto: The Boston Globe / Facebook

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Ştiai asta despre Măruţă? Ea a fost prima lui mare dragoste, până să o cunoască...
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Delia Matache aruncă bomba! Soțul artistei s-a iubit în secret cu „Zâna Surprizelor”? Dezvăluiri incendiare!
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
De ce e bine să pui câteva picături de votcă în șifonier. Efectul vine după...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Viitoarea generație Dacia Duster va avea și o versiune electrică. Prețul rămâne accesibil
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Ştiai asta despre Măruţă? Ea a fost prima lui mare dragoste, până să o cunoască...
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Bancnota care ar putea fi interzisă. Scapă URGENT de ea dacă o ai acasă!
Cauciucurile de iarnă 2021. Cum trebuie să le alegi corect, de fapt
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
BOMBĂ despre a treia doză de PFIZER! Ce reacții adverse are
Vestea care dă România peste cap. Scenariu sumbru pentru zilele următoare. E crunt ce se...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...