Fregata rusă „Admiral Gorşkov” simulează trageri cu rachete hipersonice în Oceanul Atlantic

Fregata rusă Admiral Gorşkov simulează trageri cu rachete hipersonice în Oceanul Atlantic
Teste rachete hipersonice, Fregata Admiral Gorșov, Rusia/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 25/01/2023, 14:15
Actualizat: 25/01/2023, 14:32

Ministerul rus al Apărării anunță că fregata „Admiral Gorşkov” a efectuat un exerciţiu pentru a se antrena în lansarea de rachete hipersonice în vestul Oceanului Atlantic cu ajutorul unei simulări pe calculator.

Echipajul fregatei a simulat lansarea unei rachete Zircon asupra unei ţinte maritime care a imitat o navă inamică şi care s-a aflat la o distanţă de peste 900 de kilometri, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

În cursul antrenamentului, „echipajul de luptă al fregatei a demonstrat un nivel ridicat de coordonare a acţiunilor”, menţionează ministerul condus de Serghei Şoigu.

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă contracararea lor.

În comunicatul Ministerului rus al Apărării nu se pecizează dacă fregata a lansat în realitate vreo rachetă, notează Reuters.

Fregata „Admiral Gorşkov” intenţionează de asemenea să efectueze în luna februarie o serie de exerciţii comune în largul coastelor Africii de Sud cu forţele navale ale acestei ţări şi cu cele ale Chinei.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimele decenii din cauza conflictului în Ucraina, declanşat de Moscova în februarie trecut.

Oficialii ruşi au sugerat în repetate rânduri că Rusia ar putea recurge la arsenalul său nuclear – cel mai mare din lume – dacă se va simţi ameninţată de sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, conform Reuters, preluat de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase