Prima pagină » Știri externe » Friedrich Merz pune sub semnul întrebării viitorul NATO. Ce va însemna un posibil mandat al său pentru relația transatlantică?

Friedrich Merz pune sub semnul întrebării viitorul NATO. Ce va însemna un posibil mandat al său pentru relația transatlantică?

Friedrich Merz, liderul CDU/CSU și, cel mai probabil, viitor cancelar ar Germaniei, a pus sub semnul întrebării viitorul NATO „în forma sa actuală”, în cadrul unei emisiuni, duminică, după încheierea votului pentru alegerile parlamentare din Germania.

Discutând despre Alianță și dacă aceasta va rămâne „în forma actuală” până în iunie, date fiind comentariile din ultima vreme ale președintelui SUA, Donald Trump, Merz a spus că, din punctul său de vedere, Europa ar trebui să fie independentă din punct de vedere militar față de Statele Unite, arată Reuters.

„N-aș fi crezut niciodată că va trebui să spun așa ceva într-o emisiune TV, dar, după remarcile lui Donald Trump de săptămâna trecută… este clar că acestei Administrații (de la Washington, n. red.) nu îi pasă prea mult de soarta Europei”, a declarat Merz pentru postul public german ARD.

Nedumeriri la Bruxelles

Săptămâna trecută, Administrația Trump i-a șocat pe aliații europeni spunându-le că trebuie să aibă grijă de propria lor securitate și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite, anunțând în același timp discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina fără a implica Europa.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, i-a avertizat pe europeni că „realitățile strategice dure” ar împiedica SUA să se concentreze pe securitatea Europei.

Referindu-se la un summit NATO programat pentru iunie, Merz a spus că este curios să vadă „dacă vom vorbi în continuare despre NATO în forma sa actuală sau dacă va trebui să stabilim mult mai repede o capacitate europeană de apărare independentă”.

„Mențin un contact apropiat cu mulți prim-miniștri, șefi de state și guverne din Uniunea Europeană, iar prioritatea mea absolută este să întăresc Europa cât de repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să obținem independența față de SUA. Nu am crezut vreodată că va trebui să spun așa ceva la TV, dar după ultimele comentarii ale lui Donald Trump de săptămâna trecută, este clar că americanilor, sau cel puțin acestei părți a americanilor, acestei Administrații, le pasă foarte puțin de soarta Europei. Sunt curios să văd cum ne vom îndrepta către summit-ul NATO de la finalul lunii iunie, dacă vom mai vorbi încă de NATO în această formă sau dacă vom fi nevoiți să înființăm o capacitate europeană independentă de apărare mult mai rapid. Aceasta este prioritatea mea absolută și nu îmi fac iluzii în legătură cu ceea ce va veni din America”, a spus Merz duminică seara.

Ce ar însemna pentru relația transatlantică un viitor Guvern Friedrich Merz?

Acest ton al lui Friedrich Merz, despre care se știe că este un „pro-atlantist” convins, ar fi fost de neimaginat chiar și acum câteva luni.

„Este o schimbare radicală. Acest lucru poate arăta ca o hiperbolă, dar ceea ce trăim acum în ceea ce privește relațiile transatlantice este fără precedent în cei 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Marile puteri europene au fost șocate profund de Administrația Trump, care sugerează că ar putea revoca garanțiile de securitate pentru Europa, existente din 1945. Duminică seara, Friedrich Merz a pus America lui Donald Trump la egalitate cu Rusia, văzută ca o amenințare de securitate pentru Europa. El a spus că Europa este acum presată de cele două națiuni, motiv pentru care a trebuit să ia măsuri urgente”, scriu jurnaliștii de la BBC.

BBC mai notează, însă, că, până acum, Germania a fost relativ absentă de pe scena europeană și mondială, Guvernul Scholz fiind slăbit și distras de problemele interne.

Merz spune că o prioritate pentru Germania este reangajarea la nivel internațional. Țara este deja al doilea cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA. Merz vrea să continue acest sprijin, dar, spre deosebire de Franța și Marea Britanie, a fost reticent în ceea ce privește ideea de a trimite militari în Ucraina, pentru a susține o eventuală încetare a focului acolo.

Creștin-democrații din CDU/CSU au câștigat cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare organizate duminică în Germania, obținând 28,6% din sufragii, a informat Autoritatea Electorală.

Astfel, în viitorul apropiat, liderul alianței conservatoare, Friedrich Merz, va trebui să formeze un nou Guvern, însă va avea nevoie de o alianță, întrucât nu a obținut suficiente voturi pentru a guverna singur. Specialiștii în politica germană se așteaptă ca negocierile să nu fie dintre cele mai ușoare.

CITEȘTE ȘI:

ALEGERI GERMANIA | CDU/CSU câștigă scrutinul parlamentar – rezultate parțiale. Merz trebuie să formeze un nou Guvern, dar negocierile vor fi dificile

VIDEO | CDU a câștigat scrutinul în GERMANIA, conform sondajelor efectuate la urne /Friedrich Merz are nevoie de o coaliție pentru a deveni cancelar

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și