Front comun împotriva Kremlinului, în cazul atacului otrăvitor asupra familiei Skripal. „Viețile multor oameni nevinovați au fost amenințate”

Front comun împotriva Kremlinului, în cazul atacului otrăvitor asupra familiei Skripal. „Viețile multor oameni nevinovați au fost amenințate
Publicat: 15/03/2018, 16:07

„Noi, liderii din Franța, Germania, Statele Unite și Marea Britanie, condamnăm categoric atacul care a avut loc împotriva lui Serghei și a Iuliei Skripal în orașul britanic Salisbury, din 4 martie. Un polițist britanic a fost de asemenea expus atacului și rămâne în stare gravă, iar viețile multor cetățeni britanici nevinovați au fost amenințate. Ne exprimăm solidaritatea față de toți cei afectați și admirația pentru poliția Marii Britanii și serviciile de urgență, pentru răspunsul lor curajos. Folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celor dezvoltate de Rusia, reprezintă prima folosire a unui agent neurotoxic în Europa după Cel De-Al Doilea Război Mondial. Este un asalt asupra suveranității Marii Britanii și o încălcare din partea unui stat a Convenției pentru Armele Chimice și a legislației internaționale. Acest fapt amenință securitatea tuturor”, se arată în comunicat.

Marea Britanie, SUA, Franța și Germania susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

„Marea Britanie și-a informat aliații că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă de atac. Împărtășim evaluarea Marii Britanii că nu există nicio altă explicație plauzibilă și constatăm că eșecul Rusiei în a răspunde la cererea legitimă a guvernului britanic evidențiază în continuare responsabilitatea acestei țări. Cerem Rusiei să răspundă la toate întrebările legate de atacul din Salisbury. Rusia ar trebui, în special, să furnizeze Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) informații complete privind programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenți neurotoxici). Preocupările noastre sunt, de asemenea, accentuate pe fundalul unui model de comportament iresponsabil al Rusiei. Cerem Rusiei să-și îndeplinească responsabilitățile ca membru al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a menține pacea și securitatea internațională”, potrivit comunicatului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal și că nu se teme de riscul izolării internaționale în urma acuzațiilor formulate de Marea Britanie.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informații externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine