FT: Tinerii stimulează creșterea cererii pentru produse la standarde etice. Piața din Marea Britanie, aproape de 100 de miliarde de euro

FT: Tinerii stimulează creșterea cererii pentru produse la standarde etice. Piața din Marea Britanie, aproape de 100 de miliarde de euro
Publicat: 23/12/2017, 22:05
Actualizat: 15/02/2019, 05:02

Într-un supermarket din nordul Londrei, în weekendul dinaintea Crăciunului, Sarah Rymer, în vârstă de 32 de ani, vrea să cumpere carne de pasări provenind din ferme pentru animale crescute în aer liber.

„În mod clar, în ultimii ani, am devenit mai conștientă de ceea ce cumpăr. (…) Cred că produsele merită banii”, explică Sarah Rymer.

Ea se numără printre consumatorii din ce în ce mai mulți care stimulează piața din Marea Britanie pentru produse și servicii la standarde etice, un sector comercial care a ajuns la valoarea de 81,3 de miliarde de lire (91,5 miliarde de euro). Conform institutului de consultanță Consumator Etic (Ethical Consumer), acest sector comercial a avut o creștere de peste 40 miliarde de lire (45 de miliarde de euro) începând din 2008, familiile cheltuind în medie 1.263 de lire (1.422 de euro) pe produse etice în 2016. Segmentul alimentelor și băuturilor la standarde etice a crescut cu 9,7% în 2016, comparativ cu o creștere de 5,3% din 2015.

Companiile observă cererea în creștere. Anul acesta, de Ziua Recunoștinței, compania Butterball, cel mai mare producător american de carne de curcan, a lansat prima gamă proprie de produse organice, ca reacție la cererea în creștere. La începutul anului 2017, rețeaua alimentară britanică Pret A Manger a deschis noi unități cu produse în totalitate vegetariene. Compania Ikea, care anunță că vrea să se diferențieze de alte mărci din domeniu, intenționează să ajungă treptat, până în 2020, să folosească doar lemn reciclat ori respectând standardele ecologice.

Și grupurile de produse de larg consum fac eforturi intense. Firma franceză L’Oréal á prezentat recent primele sale produse vegane pentru vopsirea părului, cu obiectivul stimulării diviziei de produse profesionale pentru păr. În cadrul strategiei pentru achiziții, Unilever a cumpărat Sir Kensington, un producător de maioneză vegană, și marca de ceaiuri organice Pukka. Mărcile sale sustenabile – cele pe care compania le prezintă ca având „un obiectiv puternic în sensul protejării intereselor sociale ori ecologice” – au crescut în 2016 cu 40% mai rapid decât restul segmentelor firmei.

Tinerii consumatori alimentează aceste tendințe. Date prezentate de Institutul YouGov arată că, doar în ultimul an, proporția persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au devenit vegetariene din rațiuni ecologice sau pentru stimularea bunăstării a crescut de la 9% la 19%.

Și nu este vorba doar despre comportamentele de consum, notează Financial Times. „Știm că tinerii vor să lucreze pentru companii care tratează cu seriozitate aceste lucruri”, afirmă Rob Harrison, directorul institutului Consumator Etic (Ethical Consumer). „Din ce în ce mai multe companii din domenii inovative asumă misiuni etice, iar acestea se transpun în tendințele de consum”, explică el, oferind drept exemplu Fairphone, catalogat drept „primul smartphone etic și modular din lume”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația