Fugit din Catalonia, liderul separatiștilor răspunde sfidător avertismentelor guvernului Spaniei. Planul pe care îl are Puigdemont

Fugit din Catalonia, liderul separatiștilor răspunde sfidător avertismentelor guvernului Spaniei. Planul pe care îl are Puigdemont
Publicat: 19/01/2018, 14:52

În cadrul unui interviu acordat pentru un post de radio din Belgia, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea, chiar dacă se află la Bruxelles.

„Cred că pot servi Catalonia bine. Dacă voi avea suficiente voturi, care ar fi problema ca eu să nu fiu reales? Oamenii au votat și merită respect. Sunt membru al Parlamentului și perfect eligibil să fiu ales premier. În aceste zile, marile proiecte sunt gestionate cu ajutorul marilor tehnologii”, a declarat Puigdemont.

În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie 2017, partidele pro-independență au luat 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan. Cele mai importante două formațiuni au anunțat că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcția de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei.

Luni,Guvernul central de la Madrid a anunțat că va menține controlul direct asupra Cataloniei în cazul în care fostul lider Carles Puigdemont va fi votat din nou în fruntea guvernului regional.

„Este absurd faptul că o persoană aspiră să fie președintele guvernului regional al Cataloniei din postura de fugar la Bruxelles – este o chestiune de bun simț. Articolul 155 va rămâne în vigoare până la numirea unui nou lider regional. Guvernul va contesta o eventuală învestitură de la distanță a lui Puigdemont. Un președintele al Parlamentului trebuie să fie prezent fizic pentru a-și prelua funcția”, a spus Rajoy.

Premierul spaniol subliniază că singurul lucru care este impus politicii Cataloniei este „realismul”, având în vedere că obiectivul este aplicarea articolelor din Constituție.

„Mai mulți lideri importanți au abandonat viața politică și responsabilitățile politice sau au renunțat la acțiunile unilaterale. Decizia guvernului în privința problemei catalane a fost corectă, deși probabil că nu a fost bună pentru Partidul Popular, care a fost pedepsit în cadrul alegerilor regionale din 21 decembrie”, a mai spus Rajoy.

Mariano Rajoy consideră că nu a făcut decât să aplice instrumentele democrației spaniole în momentul în care statul de drept era amenințat.

„Știu că sunt alții care ar fi preferat o intervenție mai lungă a guvernului înCatalonia. Ceea ce a trebuit să facem nu a fost nesemnificativ. A trebuit să înlăturăm un guvern ales în mod democratic și să dizolvăm Parlamentul. Este un fapt excepțional, iar evenimentele de acest tip trebuie să fie foarte rapide. Nu am aplicat Articolul 155 pentru a interzice mișcarea de independență, ci pentru a-i obliga să respecte legea”, a precizat șeful guvernului de la Madrid.

La 10 ianuarie, liderii principalelor partide separatiste dinCataloniaau anunțat că au ajuns la un acord pentru a-l numi pe Carles Puigdemont în funcția de șef al Guvernului regional, în pofida faptului că fostul lider catalan este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.

Potrivit unui raport al avocaților guvernului de la Madrid, orice candidat la conducerea Cataloniei trebuie să fie prezent în momentul votului din Parlament, care ar putea avea loc cel mai devreme la 31 ianuarie. Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituție – și demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice și de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului.Guvernul spaniol a avertizat că va continua să mențină controlul direct în Catalonia dacă Puigdemont încearcă să guverneze din Belgia, unde acesta s-a refugiat după ce separatiștii catalani au declarat în mod unilateral independența regiunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedetele din România care și-au aranjat TOATE ALEA fără RUȘINE! Începem cu Gina Pistol! Mamă,...
Prezentatoarea știrilor sportive și iubita ei cântăreață au ieșit pentru prima oară, oficial, în public,...
GALERIE FOTO O platformă auto cu mașini Tesla spulberată pe Valea Oltului de alta, care...
Adio, doamnă! A murit MAREA actriță
Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an, asigurările aproape...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ce reprezintă semnul de circulație cu bulina neagră? De ce nu ar trebui niciodată ignorat
VIDEO. Mai multe „sticle de vrăjitoare” au apărut pe o plajă, iar cercetătorii se tem...
A murit Ion Roxin, o emblemă în lumea filmului românesc! La ce vârstă s-a stins...
Christina Applegate, distrusă de cancer și scleroză multiplă. Kelly din „Familia Bundy” s-a retras din...
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
N-a văzut că e filmată şi a băgat mâna în 🙊 O recunoşti? E celebră
Inteligența Artificială LETALĂ, tot mai APROAPE de realitate! Ce țară vrea să...
Veste imensă pentru Ion Iliescu! VICTORIE pentru fostul președinte al României
Pensiile din România, în pericol. Avertisment de la nivel european
Îl mai ții minte? Ce se mai știe de “băiețelul înghețat” care mergea 4 kilometri...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Dragule, ce-ți place mai mult la mine ? Corpul perfect sau fața...