Vaticanul a anunțat că funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbăta aceasta, pe 26 aprilie, la ora 10:00 (ora 11:00 ora României).
Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.
Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.
Vaticanul a anunțat că Sfânta Liturghie de înmormântare a Pontifului Roman Francisc va avea loc pe esplanada Bazilicii Sfântul Petru.
Liturghia funerară va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Cardinal Giovanni Battista Re, Decanul Colegiului Cardinalilor.
Vaticanul a anunțat că vor putea concelebra Patriarhii și Cardinalii, Arhiepiscopii, Episcopii și preoții, care vor fi prezenți, până la ora 8:30, direct în sectorul rezervat lor din Piața Sfântul Petru.
La sfârșitul ceremoniei va avea loc Ultima Laudă și Valedictio. După aceea, sicriul Pontifului Roman va fi dus la Bazilica Sfântul Petru și de acolo la Bazilica Sfânta Maria Mare pentru înmormântare.
Marți dimineață, Vaticanul a difuzat primele imagini cu Papa Francisc în sicriul său deschis, flancat de doi membri ai Gardei Elvețiene în capela Reședinței Sfânta Marta.
În aceste fotografii, realizate luni seara după ce sicriul a fost depus, Papa, care a murit în urma unui accident vascular cerebral la vârsta de 88 de ani, poartă o mitră albă și un patrafir roșu, iar mâinile sale strâng un rozariu.
Data funeraliilor Papei a fost stabilită după o primă reuniune a cardinalilor, care vor avea, de asemenea, dificila sarcină de a-i alege succesorul peste câteva săptămâni.
Sursa foto: X / Catholic Sat
Toți cardinalii aflați în prezent la Roma au fost invitați să se întâlnească la Vatican.
„Acum suntem chemați să discutăm despre organizare. Vom vedea ce va urma”, a declarat cardinalul italian Fernando Filoni la intrarea în prima Congregație a Cardinalilor de la Vatican. „Cel mai important lucru este rugăciunea. Să-l însoțim pe Papă cu rugăciunile noastre”, le-a spus Filoni reporterilor.
Într-o ruptură cu tradiția, Francisc a confirmat în testamentul său final, publicat luni, că dorește să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma și nu în Bazilica Sfântul Petru.
Reuniunea cardinalilor va analiza, de asemenea, funcționarea zilnică a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou Papă.
Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai.
Aproximativ 135 de cardinali sunt eligibili pentru a participa la scrutin, care se poate întinde pe mai multe zile.
Francisc a numit aproape 80% dintre cardinalii electori răspândiți în întreaga lume care îl vor alege pe viitorul Papă, sporind, dar fără a garanta, posibilitatea ca succesorul său să continue politicile sale progresiste, conform Reuters.
Mulți dintre cardinali sunt puțin cunoscuți în afara țărilor lor și vor avea ocazia să se cunoască în cadrul unor reuniuni cunoscute sub numele de congregații generale, care au loc în zilele dinaintea începerii unui conclav și unde se va contura un profil al calităților necesare pentru următorul Papă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: