Înmormântarea Prințului Philip. Sicriul cu trupul ducelui de Edinburgh, coborât în Cavoul Regal / Regina a stat cel mai aproape de sicriu – LIVE VIDEO/FOTO

Înmormântarea Prințului Philip. Sicriul cu trupul ducelui de Edinburgh, coborât în Cavoul Regal / Regina a stat cel mai aproape de sicriu - LIVE VIDEO/FOTO
Funeraliile prințului Philip: Detalii despre ceremonia de înmormântare
Publicat: 17/04/2021, 17:50
Actualizat: 17/04/2021, 17:54

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, decedat la data de 9 aprilie, este înmormântat sâmbătă, 17 aprilie, într-o ceremonie care are loc la Capela St. George a Castelului Windsor.

Sicriul lui Duke a coborât în Cavoul Regal

Ducele de Edinburgh a fost înmormântat în Cavoul Regal al Capelei Sf. George. Înainte de a fi coborât, decanul a spus: „Du-te în călătoria ta din această lume, suflet creștin”. Sicriul său a fost așezat pe un catafalc pe o placă de marmură  și coborât în cavou cu un motor electric.

Regina, cel mai aproape de altar în timpul slujbei

Regina a fost așezată în partea din față, cel mai apropiat de altar. Chiar vizavi de ea s-a aflat prințul de Wales alături de ducesa de Cornwall. Cel mai aproape de regină, cu două locuri în stânga ei, s-a aflat ducele de York.

Revendul David Conner, decanul de la Windsor a făcut invitație la rugăciune

„Suntem aici astăzi în Capela Sf. George pentru a încredința în mâinile lui Dumnezeu sufletul slujitorului său, prințul Filip, ducele de Edinburgh”, spune el.

Decanul spune că „cu inimile recunoscătoare” ne amintim căile prin care „viața lui lungă a fost o binecuvântare pentru noi”.

„Am fost inspirați de loialitatea sa neclintită față de Regina noastră, de serviciul oferit națiunii și de Commonwealthului, de curajul, tăria și credința sa”, susține acesta.

De asemenea, acesta spune adunării că „viața noastră a fost îmbogățită” de încurajările pe care le-a dat, „de bunătatea, umorul și umanitatea sa”.

Decanul încheie licitația cu cuvintele: „Prin urmare, ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea har să urmăm exemplul său și ca, împreună cu fratele nostru Filip, să cunoaștem în cele din urmă bucuriile vieții veșnice”.

Prințul Charles conduce grupul din cortegiul funerar

Copii cei mai mari ai prințului Philip – prințul de Wales și prințesa regală – se află în grupul principal și sunt urmați de frații lor, contele de Wessex și ducele de York.

În al treilea rând se află ducele de Sussex și ducele de Cambridge și între cei doi frați se află vărul lor, Peter Phillips. Viceamiralul Tim Lawrence, soțul prințesei regale și nepotul reginei, contele de Snowdon, sunt ultimii membri ai familiei care participă.

Cortegiul funerar regal se îndreaptă către capela „St. George”

Gărzile grenadierilor care purtau sicriul ducelui au ieșit de la intrarea de stat a castelului și l-au așezat în Land Rover special creat.

Membrii familiei regale se află în cortegiul funerar din spatele sicriului.

Regina părăsește Castelul Windsor

Regina a părăsit Castelul Windsor pentru a participa la înmormântarea soțului ei. Este pentru prima dată când este văzută oficial în public de când anunțul referitor la moartea prințul Philip a fost făcut.

Imnul național a fost cântat de muzicieni militari după ce Regina a părăsit intrarea Suveranului.

Mașina în care se află șeful statului se află în spatele cortegiului funerar.

Membrii familiei regale ajung la capelă

Membrii familiei regale care nu participă la procesiune ajung la capela Sf. Gheorghe cu mașina. Printre aceștia se regăsesc ducesa de Cambridge, ducesa de Cornwall, contesa de Wessex și copiii săi vicontele Severn și Lady Louise Windsor.

Zara și Mike Tindall, prințesa Beatrice și soțul ei Edoardo Mapelli Mozzi, prințesa Eugenie și soțul ei Jack Brooksbank au călătorit cu mașina. Lor li s-au alăturat primii veri ai reginei, prințesa Alexandra, ducele de Gloucester și ducele de Kent.

Manifestațiile care au loc înainte de înmormântarea prințului Philip au început la Castelul Windsor

Asocierea prințului Philip cu Marina Regală și dragostea pentru mare vor fi un punct central al ceremoniei Castelului Windsor. Peste 730 de membri ai forțelor armate participă la eveniment, dar există o limită de 30 persoana care pot intra în Capela St. George, conform cu restricțiile impuse în timpul pandemiei COVID-19.

Înaintea înmormântării, călăreții de la King’s Troop Royal Horse Artillery se află la Castelul Windsor, iar personalul militar și gărzile regale și-au luat pozițiile pentru începutul procesiunii regale.

Știrea inițială

Slujba religioasă va începe cu un minut de reculegere la nivel naţional, începând cu ora locală 15:00 (17:00 ora României, n.r.), informează site-ul royal.uk, potrivit Agerpres.

Ceremonia va respecta ultimele dorințe ale ducelui de Edinburgh și vor reprezenta o bună ocazie pentru a omagia şi a celebra viaţa şi activitatea de peste 70 de ani desfăşurată de prinţul Philip în slujba reginei, a Marii Britanii şi a organizaţiei Commonwealth.

Ca și în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta a II-a, n.r.), înmormântarea va fi organizată sub forma unei ceremonii funerare regale fără să îmbrace însă forma unor funeralii de stat – o ceremonie rezervată în general doar monarhilor.

Sicriul prinţului Philip va fi transportat cu un automobil Land Rover, conceput cu ajutorul ducelui, spre Capela St. George, locul în care se va desfășura slujba religioasă.

Membrii familiei regale şi angajaţii ducelui de Edinburgh vor merge în spatele sicriului din curtea interioară, pe lângă Colina Capelei (Chapel Hill) şi până la Grajdurile Regale (Horseshoe Cloister). Sicriul, purtat de militari din Marina Regală, va fi întâmpinat în faţa intrării vestice a Capelei St. George de diaconul de Windsor şi de arhiepiscopul de Canterbury.

Sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip vor fi depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei. După încheierea slujbei religioase, sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

Fotografia pe care Regina Elisabeta a dorit să o facă publică înainte de înmormântarea prințului Philip

În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe pagina de Twitter a Familiei Regale a fost postată o fotografie cu Regina Elisabeta a II-a și cu soțul ei, Prințul Philip.

„Regina dorește să împărtășească această fotografie personală, în care apare cu Ducele de Edinburgh (Prințul Philip) pe vârful Coyles of Muik, Scoția, în 2003”.

Fotografia a fost făcută de Contesa de Wessex.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase