Furnizorul de echipamente de apărare Kongsberg, acuzat de corupție pentru contracte obținute în România în 1999-2008

Furnizorul de echipamente de apărare Kongsberg, acuzat de corupție pentru contracte obținute în România în 1999-2008
Publicat: 25/02/2014, 19:16
Actualizat: 05/02/2019, 12:27

Autoritatea Națională Norvegiană pentru Investigarea și Inculparea Delictelor Economice și de Mediu (OKOKRIM) a informat marți Kongsberg în legătură cu acuzațiile care i se aduc.

Kongsberg va colabora îndeaproape cu OKOKRIM și alte autorități relevante pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acuzații, se arată într-un comunicat al companiei.

Grupul precizează că are toleranță zero față de corupția din rândul angajaților, consultanților și asociaților de afaceri și, în calitate de companie cu activități internaționale considerabile, dispune de un program anticorupție și de standarde etice înalte, integrate de operațiunile pe care le desfășoară.

OKOKRIM a confirmat ancheta, care are drept scop strângerea de informații care să confirme sau să elimine suspiciunile, după anunțul făcut de Kongsberg. Instituția precizează într-un comunicat că în interesul investigației nu va face alte comentarii, în acest stadiu.

Începând din 1999, grupul Kongsberg a încheiat mai multe contracte cu ministere din România, constând în livrarea de sisteme de comunicații pentru poliție și autoritățile vamale, precum și sisteme de comunicație codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe și misiunilor diplomatice.

În septembrie 2006, compania Kongsberg Defence Communications, divizie a grupului Kongsberg, a anunțat că a încheiat un contract de 200 de milioane de coroane (24 milioane euro) pentru livrarea de sisteme de comunicații în România, fără a dezvălui numele clientului. Livrarea sistemului era programată pentru anul 2007.

Kongsberg Defence fusese selectată în iulie 2006 să dezvolte rețeaua de informații și comunicații a Ministerului Administrației și Internelor (MAI), valoarea proiectului fiind de 24,59 milioane euro.

Tot atunci, subsidiara din Israel a grupului american Motorola a fost selectată să modernizeze sistemul național de amprentare din structurile Ministerului Administrației și Internelor (MAI), valoarea cumulată a proiectelor atribuite Motorola și Kongsberg ridicându-se la 33,2 milioane de euro.

Kongsberg Defence Communications anunța în iulie 2004 că a câștigat un contract de 140 milioane coroane (circa 16,6 milioane euro) pentru un sistem de comunicații în România, dar nu a precizat numele clientului.

Un alt contract pe o perioadă de un an, încheiat în septembrie 2003, viza modernizarea și extinderea unui sistem de comunicații. Valoarea proiectului a fost de 300 milioane de coroane (35,6 milioane euro).

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale de la acea dată, generalul Tudor Tănase, preciza în septembrie 2003, pentru MEDIAFAX, că STS semnase, în iarnă, un contract cu Kongsberg, pentru modernizarea sistemelor, iar anunțul companiei a vizat, probabil, intrarea în vigoare a contractului.

În iulie 2003, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că urmează să instaleze un sistem secretizat de comunicații între centrala și ambasade, în baza unui contract de 13,6 milioane de dolari. Purtătorul de cuvînt de atunci al MAE, Cosmin Dobran, a confirmat, pentru MEDIAFAX, că un sistem achiziționat în 2002 de la firma norvegiană Kongsberg Defence Communications (KDC) va fi instalat în următoarele luni.

KDC și MAE au încheiat, în august 2002, un contract de 120 de milioane de coroane norvegiene (16,6 milioane dolari), pentru echipamente de comunicații „criptate”, potrivit companiei. KDC estima că va finaliza aplicarea contractului pînă la finele anului 2003.

Tot în 2002, grupul Kongsberg anunța că a încheiat acorduri cu autoritățile române în valoare de peste 800 de milioane de coroane (95 de milioane de euro), în perioada 1999-2002.

KDC a mai încheiat, în anul 2001, un contract de 278 milioane coroane (31,3 milioane dolari) cu Ministerul român de Interne, pentru un sistem de comunicații pentru poliție și serviciile de frontieră. Testele finale erau prevăzute pentru anul 2003.

Grupul Kongsberg include Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense Systems, Kongsberg Protech Systems și Kongsberg Oil&Gas Technologies.

Kongsberg Defense Systems este principalul furnizor de echipamente de apărare din Norvegia, furnizând în special rachete, sisteme de comandă și control al armamentului și echipamente de comunicații.

OKOKRIM este autoritatea de investigare și inculpare a delictelor economice și de mediu din Norvegia, principala sursă de specialiști pentru poliție și procuratură, în activitățile de combatere a activităților ilegale. Istituția a fost înființată în 1989, având atât rolul unei agenții de poliție specializată cât și de birou de procuratură, cu autoritate națională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”