G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global

G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global
G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 23/11/2020, 07:57

Liderii celor mai mari 20 de economii au promis duminică că vor depune eforturi pentru a furniza medicamente, teste și vaccinuri COVID-19 la prețuri accesibile și echitabile „tuturor oamenilor”, arătând îngrijorarea că pandemia ar putea aprofunda diviziunile dintre bogații și săracii lumii.

Pandemia și perspectivele unei redresări economice neuniforme și incerte au fost subiectul principal al unui summit online de două zile sub președinția Arabiei Saudite, care îi va transmite președinția G20 Italiei luna viitoare, relatează Reuters.

„Pandemia COVID-19 și impactul său fără precedent în ceea ce privește viețile pierdute, mijloacele de trai și economiile afectate, este un șoc de neegalat care a dezvăluit vulnerabilități în pregătirea și răspunsul nostru și a subliniat provocările noastre comune”, se precizează în comunicatul final.

Națiunile G20 vor lucra pentru „a proteja viețile, a oferi sprijin, mai ales celor mai vulnerabili, și a pune economiile noastre pe o cale de restabilire a creșterii și de protejare și creare de locuri de muncă pentru toți”.

Nimeni nu este lăsat în urmă

În ceea ce privește vaccinurile, testele și tratamentele, liderii au spus: „Vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că accesul se va face în mod echitabil pentru toată lume”.

„Există o recunoaștere clară din partea G20: dacă lăsăm în urmă o țară, vom fi cu toții în urmă”, a declarat ministrul saudit de finanțe Mohammed al-Jadaan la conferința de presă de la finallul summit-ului.

Economia mondială a suferit o contracție puternică în acest an, deoarece măsurile de limitare a răspândirii virusului au restrâns transportul, comerțul și cererea pe toată planeta.

Întâlnirea a avut loc în regim online. Regele saudit Salman a declarat la finalul summit-ului că grupul „a adoptat politici importante care vor realiza redresarea până la o economie rezistentă, durabilă, incluzivă și echilibrată”.

Redresarea economică, inegală și extrem de incertă

Liderii G20 au declarat că, deși activitatea economică globală a crescut parțial datorită redeschiderii treptate a unor țări și sectoare, redresarea a fost inegală și extrem de incertă. Aceștia și-au reafirmat angajamentul de a utiliza „toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar” pentru a proteja viețile, locurile de muncă și veniturile. De asemenea, au subliniat faptul că schimbările climatice sunt o provocare stringentă.

Pandemia a determinat guvernele din întreaga lume să fie mai conștiente de faptul că economiile trebuie dezvoltate în mod durabil și nu în detrimentul mediului, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Președintele american Donald Trump a folosit ultimul său summit G20 pentru a-și apăra decizia de a retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris, măsură care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie, la o zi după alegerile prezidențiale câștigate de democratul Joe Biden, care a declarat că Statele Unite se vor alătura imediat ce va prelua funcția.

G20 a aprobat un plan de extindere a înghețării plății datoriilor pe care le au cele mai sărace țări până la jumătatea anului 2021 și o abordare comună pentru rezolvarea problemelor datoriei și după, potrivit comunicatului, planul fiind numit „Debt Service Susapension Initiative”. În declarația lor comună, liderii au declarat că au încurajat ferm creditorii privați să participe la inițiativă atunci când țările eligibile apelează la ajutorul lor.

Anularea datoriilor Africii va fi o temă importantă a președinției italiene de anul viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani