G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global

Redactor:
Alexandra Mortu
G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global
G20 susține că va depune eforturi pentru ca accesul la vaccinul COVID-19 să fie echitabil la nivel global / Sursă FOTO: Shutterstock

Liderii celor mai mari 20 de economii au promis duminică că vor depune eforturi pentru a furniza medicamente, teste și vaccinuri COVID-19 la prețuri accesibile și echitabile „tuturor oamenilor”, arătând îngrijorarea că pandemia ar putea aprofunda diviziunile dintre bogații și săracii lumii.

Pandemia și perspectivele unei redresări economice neuniforme și incerte au fost subiectul principal al unui summit online de două zile sub președinția Arabiei Saudite, care îi va transmite președinția G20 Italiei luna viitoare, relatează Reuters.

„Pandemia COVID-19 și impactul său fără precedent în ceea ce privește viețile pierdute, mijloacele de trai și economiile afectate, este un șoc de neegalat care a dezvăluit vulnerabilități în pregătirea și răspunsul nostru și a subliniat provocările noastre comune”, se precizează în comunicatul final.

Națiunile G20 vor lucra pentru „a proteja viețile, a oferi sprijin, mai ales celor mai vulnerabili, și a pune economiile noastre pe o cale de restabilire a creșterii și de protejare și creare de locuri de muncă pentru toți”.

Nimeni nu este lăsat în urmă

În ceea ce privește vaccinurile, testele și tratamentele, liderii au spus: „Vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că accesul se va face în mod echitabil pentru toată lume”.

„Există o recunoaștere clară din partea G20: dacă lăsăm în urmă o țară, vom fi cu toții în urmă”, a declarat ministrul saudit de finanțe Mohammed al-Jadaan la conferința de presă de la finallul summit-ului.

Economia mondială a suferit o contracție puternică în acest an, deoarece măsurile de limitare a răspândirii virusului au restrâns transportul, comerțul și cererea pe toată planeta.

Întâlnirea a avut loc în regim online. Regele saudit Salman a declarat la finalul summit-ului că grupul „a adoptat politici importante care vor realiza redresarea până la o economie rezistentă, durabilă, incluzivă și echilibrată”.

Redresarea economică, inegală și extrem de incertă

Liderii G20 au declarat că, deși activitatea economică globală a crescut parțial datorită redeschiderii treptate a unor țări și sectoare, redresarea a fost inegală și extrem de incertă. Aceștia și-au reafirmat angajamentul de a utiliza „toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar” pentru a proteja viețile, locurile de muncă și veniturile. De asemenea, au subliniat faptul că schimbările climatice sunt o provocare stringentă.

Pandemia a determinat guvernele din întreaga lume să fie mai conștiente de faptul că economiile trebuie dezvoltate în mod durabil și nu în detrimentul mediului, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Președintele american Donald Trump a folosit ultimul său summit G20 pentru a-și apăra decizia de a retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris, măsură care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie, la o zi după alegerile prezidențiale câștigate de democratul Joe Biden, care a declarat că Statele Unite se vor alătura imediat ce va prelua funcția.

G20 a aprobat un plan de extindere a înghețării plății datoriilor pe care le au cele mai sărace țări până la jumătatea anului 2021 și o abordare comună pentru rezolvarea problemelor datoriei și după, potrivit comunicatului, planul fiind numit „Debt Service Susapension Initiative”. În declarația lor comună, liderii au declarat că au încurajat ferm creditorii privați să participe la inițiativă atunci când țările eligibile apelează la ajutorul lor.

Anularea datoriilor Africii va fi o temă importantă a președinției italiene de anul viitor.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
Decizie incredibilă a pensionarilor din România. Ce vor să facă după ce au aflat cu...
Probleme în prima zi de mandat pentru Joe Biden. Preşedintele a fost criticat pentru că...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Pensii 2021. Vestea de ultim moment primită de milioane de pensionari. Cine profită în acest...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide