GALERIE FOTO. Ferguson fierbe. „Închisoare pentru polițiștii ucigași!”

Publicat: 26/11/2014, 09:51

„Sunt aici pentru a-l susține pe Michael Brown și familia sa și pentru a vedea că se face dreptate!”, a declarat Michael Jackson, în vârstă de 48 de ani, un locuitor din împrejurimile Ferguson, unde tânărul de culoare în vârstă de 18 ani, neînarmat, a fost ucis de un polițist alb, Darren Wilson, la 9 august.

Letisha Brooks, în vârstă de 17 ani, al cărei liceu era închis marți din cauza revoltelor din oraș, a subliniat că a ieșit în stradă „pentru a-l vedea pe Darren Wilson putrezind în închisoare”.

Mai puțin numeroși decât cu o zi înainte, circa 100 de manifestanți zgomotoși s-au reunit la începutul serii în apropiere de comisariatul de poliție din Ferguson, a constatat un jurnalist al AFP.

Pentru contracararea lor au fost mobilizați aproximativ 50 de scutieri, susținuți din interiorul perimetrului de securitate al postului de poliție de membri ai Gărzii Naționale echipați cu bastoane și scuturi.

Până în prezent nu au fost înregistrate violențe, în pofida prezenței câtorva agitatori mascați. Magazinele care au fost jefuite și incendiate luni erau baricadate marți seara, iar străzile fuseseră curățate.

Președintele american Barack Obama a condamnat violențele de la Ferguson (Missouri), care era patrulat marți seara de un număr de trei ori mai mare de militari decât cu o zi înainte.

„Incendierea clădirilor, a mașinilor, distrugerea bunurilor, punerea în pericol a oamenilor: nu există nicio scuză pentru așa ceva, acestea sunt acte criminale”, a declarat Barack Obama într-un discurs susținut la Chicago (Illinois, nord).

„Există modalități constructive de exprimare a frustrării”, a continuat președintele, recunoscând că există, în cadrul a numeroase comunități, sentimentul că „legile nu sunt întotdeauna aplicate în același fel și în mod echitabil”.

După trei luni de deliberări, un mare juriu a conchis că polițistul Darren Wilsin a acționat în legitimă apărare trăgând 12 focuri în direcția lui Michael Brown, care înainte de a fugi l-a lovit peste față.

Avocatul victimei a deplâns faptul că „în toată America, la New York, la Los Angeles, în California, la Cleveland, tinerii de culoare sunt uciși de polițiști”.

La Cleveland (Ohio, nord), numeroși manifestanți au defilat marți seara pentru a protesta față de moartea unui tânăr de culoare în vârstă de 12 ani, ucis la sfârșitul săptămânii trecute de un polițist în timp ce manipula o armă de jucărie.

La New York, mai mulți manifestanți care cereau dreptate pentru Michael Brown au fost reținuți marți seara, a declarat poliția pentru AFP, fără a oferi o cifră exactă. Două persoane au fost deja arestate luni seara.

Un grup de manifestanți și-a dat întâlnire în Union Square înainte de a începe să mărșăluiască pe străzi, schimbând direcția neîncetat pentru a scăpa de controlul poliției. „Închisoare pentru polițiștii ucigași!”, „Cerem dreptate pentru Ferguson”, se putea citi pe pancartele lor.

Sute de manifestanți au ieșit pe străzi și la Los Angeles, Boston și Philadelphia, precum și la Nashville, în sudul țării.

Exprimându-se pentru prima dată de la producerea dramei, Darren Wilson a declarat pentru postul de televiziune ABC, marți seara, că are „conștiința curată” și că ar fi acționat la fel și în cazul unui tânăr alb.

El a explicat că s-a temut că va fi ucis de Michael Brown, crezând că tânărul încearcă să îi fure arma pentru a trage în el: „S-a aruncat asupra mea, m-ar fi ucis”.

Decizia anunțată luni de a nu-l inculpa pe polițist a inflamat spiritele la Ferguson, unde numeroase magazine au fost jefuite și incendiate în cursul nopții.

Dar marți seara, în această mică suburbie a orașului St Louis, care numără 21.000 de locuitori, erau mobilizați 2.200 de militari ai Gărzii Naționale în fața caselor, magazinelor și a circa 100 de zone importante, a anunțat guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon.

„Viețile și bunurile trebuie protejate. Această comunitate merită pacea”, a explicat el în cadrul unei conferințe de presă, precizând că militarii vor ajuta polițiștii și „vor fi pregătiți să acționeze rapid” pentru a evita „repetarea dezastrului de ieri seara”.

Anterior în cursul după-amiezii, șeful poliției din St Louis a promis o „prezență a poliției foarte importantă” și o „intervenție mai rapidă” decât luni seara.

Liderul militanților pentru drepturi civice Al Sharpton și-a multiplicat marți apelurile la calm. „Nu cenușa clădirilor arse din Ferguson menține vie amintirea lui Michael Brown”.

Alături de el, avocatul familiei tânărului de culoare Benjamin Crump a criticat „un sistem (judiciar) viciat”, denunțând „relațiile de proximitate” dintre procuror – al cărui tată polițist a fost ucis de un bărbat de culoare – și poliția din St Louis. El a subliniat contradicțiile în mărturia polițistului, deplângând faptul că acesta din urmă nu a fost supus unui contrainterogatoriu.

Polițistul, care se află în continuare în concediu administrativ, nu este la adăpost de orice urmărire judiciară. Secretarul Justiției Eric Holder a amintit că două anchete federale sunt în desfășurare și a promis concluzii rapide „pentru a restabili încrederea” între poliție și comunitatea afroamericană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii