GALERIE FOTO. Liniștea dinaintea unei noi furtuni: Egiptul, acum

Publicat: 28/07/2013, 18:46
Actualizat: 22/03/2019, 22:39

La scurt timp după manifestațiile de amploare care au avut loc vineri noapte în Egipt, baricadele din cărămizi ale ambelor tabere, pro- și anti-Morsi, au fost abandonate, scrie presa internațională.

Cel puțin 72 de persoane și-au pierdut viața în urma confruntărilor cu poliția. În ultimele trei săptămâni, sute de mii de oameni au ieșit în stradă, atât în capitală, cât și în provincie, pentru a saluta sau critica decizia unui tribunal din Cairo de a-l plasa în arest preventiv pe fostul președinte, înlăturat de la putere de armată în 3 iulie.

Susținătorii președintelui demis se declarau, duminică, hotărâți să își continue mobilizarea, în pofida amenințărilor puterii de a dispersa cu forța reuniunile lor de la Cairo, scrie Mediafax.

Violențe sporadice soldate cu răniți au avut loc în continuare în cursul nopții în provincie, în special la Port-Said, pe canalul Suez.

„Sunt sentimente de tristețe și furie, dar și o enormă hotărâre”, în tabăra susținătorilor președintelui islamist demis Mohamed Morsi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Fraților Musulmani, Gehad el-Haddad.

Haddad a respins orice compromis care ar presupune acceptarea destituirii lui Morsi, primul președinte al țării ales în mod democratic și a cărui revenire este cerută de Frații Musulmani drept condiție prealabilă pentru orice discuție.

„Acceptăm orice inițiativă cu condiția ca ea să se bazeze pe reinstaurarea legitimității și anularea loviturii de stat. Nu vom negocia cu armata”, a declarat el.

În apropierea moscheei Rabaa al-Adawiya, în nord-estul Cairo, mai multe mii de susținători ai lui Morsi instalați acolo de o lună au petrecut încă o noapte în corturi, în mijlocul afișelor și bannerelor cu figura lui Morsi.

Ignorând amenințarea autorităților cu privire la o acțiune în forță „foarte curând”, unii scandau „Sissi pleacă!”, la adresa șefului armatei și noului lider puternic al țării, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim a promis o intervenție „în cadrul legii” cu „cât mai puține pierderi posibile”. El le-a cerut protestatarilor să părăsească zonele din proprie inițiativă „pentru a evita vărsarea de sânge”.

Bilanțul de 72 de morți al confruntărilor de sâmbătă dimineața de la Cairo, confirmat de Ministerul egiptean al Sănătății, este cel mai mare de la destituirea de către armată a lui Mohamed Morsi, la 3 iulie.

Confruntările, pentru care cele două tabere aruncă responsabilitatea una asupra celeilalte, au izbucnit la câteva ore după dispersarea manifestațiilor masive rivale, vineri, ale susținătorilor armatei și Fraților Musulmani.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat „foarte îngrijorat” de această ultimă „explozie de violență”, care ridică la 300 numărul persoanelor ucise în tulburările politice din ultima lună.

Organizația Human Rights Watch a denunțat un „dispreț criminal” al autorităților „pentru viața oamenilor”.

Aceste decese arată „o voință șocantă din partea poliției și a unor politicieni de a spori nivelul de violență împotriva manifestanților pro-Morsi”, apreciază directorul HRW pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Nadim Houry.

Violențe au izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe zone din țară, în special la Port-Said, la intrarea de nord a canalului Suez, unde 15 persoane au fost rănite în ciocnirile dintre susținătorii și opozanții lui Morsi, potrivit agenției oficiale Mena.

Un medic de spital contactat de AFP a declarat că a văzut „cinci răniți, dintre care doi în stare gravă cu răni de gloanțe la gât și abdomen”.

Port-Said este unul dintre orașele cele mai sensibile din Egipt de la meciul de fotbal tragic de la începutul lui 2012 soldat cu moartea a 70 de persoane. Orașul portuar a fost de atunci teatrul a numeroase confruntări sângeroase pe fondul tensiunilor legate de sport și de politică.

Sediul local al Fraților Musulmani din Menoufeya, în Delta Nilului, a fost incendiat în cursul nopții în urma unor incidente între cele două tabere, a anunțat presa.

Generalul Sissi a cerut, vineri, populației să manifesteze ca să-i ofere un „mandat pentru a termina cu terorismul”, o amenințare abia voalată la adresa taberei pro-Morsi.

Reuniunile masive în favoarea liderului instituției militare care au urmat au demonstrat că poporul „vrea o stabilizare sub protecția armatei”, a afirmat Ministerul de Interne.

Islamiștii s-au mobilizat, de asemenea, vineri, pentru a-l susține pe Morsi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×