Gazoductul Polonia – Norvegia, inaugurat. Baltic Pipe se vrea o alternativă la conducta rușilor, North Stream 1

Gazoductul Polonia - Norvegia, inaugurat. Baltic Pipe se vrea o alternativă la conducta rușilor, North Stream 1
Sursa FOTO: poland.postsen.com
Publicat: 27/09/2022, 15:28

Gazoductul care transportă gaz din Norvegia în Polonia a fost inaugurat marți, la Goleniow. Autoritățile polone, împreună cu oficialități nordice, printre care premierii Norvegiei și cel al Danemarcei, au participat la evenimentul așteptat cu atâta ardoare.

Conducta Baltic Pipe va transporta gazul norvegian în Polonia via Danemarca, informează Euronews.

Gazprom a sistat livrările către Polonia încă din aprilie

Pentru polonezi, dar nu numai, Baltic Pipe este cea mai bună alternativă la gazul rusesc. Reamintim că gigantul Gazprom a sistat livrările către Polonia încă din luna aprilie a acestui an.

Prim-miniştrii din Polonia şi Danemarca au luat parte la ceremonia de deschidere a conductei de gaz. Pentru Norvegia, Baltic Pipe este o nouă posibilitate de a-și exporta gazul în Europa.

Polonia a inițiat și condus acest proiect de mare amploare, dorind să înlocuiască gazul din Rusia, care era furnizorul său tradiţional.

Astfel, Varșovia va putea importa pentru prima dată gaz norvegian, dar prin gazoduct vor putea fi aprovizionate şi ţările din sudul Poloniei, precum Slovacia şi Republica Cehă. Gazul va începe să pompat în conductă la 1 octombrie şi se aşteaptă ca instalaţia să ajungă la capacitate maximă până la sfârşitul lunii noiembrie.

Recent, la începutul lui septembrie, Gazprom a anunțat că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream. Motivul oficial, ar exista o defecțiune la o turbină. Întreținerea singurei turbine funcționale a Nord Stream a scos la iveală defecțiuni, iar gazoductul nu va funcționa fără eliminarea acestora, a anunțat Gazprom.

„În prezent, Siemens nu are practic nicio posibilitate de a asigura reviziile regulate ale unităților noastre” – Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase