George Copos: Nu mă voi sustrage niciodată justiției

George Copos: Nu mă voi sustrage niciodată justiției
Publicat: 11/02/2013, 13:47
Actualizat: 02/02/2019, 15:33

Acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, prezent luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a început judecarea dosarului transferurilor, și-a reafirmat nevinovăția și a declarat că trăiește o mare „dramă” dar nu are de gând să părăsească țara pentru a se sustrage actului de justiție.

„Vreau să vă spun cu tărie că trăiesc o adevărată dramă, o imensă dramă, atât eu cât și familia mea. Alexandra, fata mea, care este la Harvard îmi dă mesaje din oră în oră. Sunt un om care a creat 4.500 de locuri în România, sunt un om care a plătit zeci de milioane de euro pe an impozite și taxe la stat. Sunt un om ale cărui toate active sunt în această țară, în România, pe care o iubesc. Totuși trăiesc această imensă dramă, pentru că nu sunt cu nimic vinovat. La cele două transferuri, atât la Dulca, cât și la Bratu, toate sumele de bani conform contractelor au intrat în bugetul clubului, în contul clubului Rapid și au fost și se regăsesc în balanța comercială din lunile respective”, a declarat Copos, vizibil afectat.

El a catalogat drept nedreaptă cererea DNA, ca inculpaților în dosarul transferurilor să li se interzică să părăsească țara, menționând că nu intenționează să se sustragă actului de justiție, chiar dacă va fi condamnat: „Toate aceste măsuri și motivația de la Curtea de Apel sunt total neadevărate și o vom demonstra cu probe. Suntem hăituiți, trăim niște drame imense în această perioadă. Cererea instituției DNA de astăzi, care spune să ne interzică să părăsim țara, este nedreaptă. Eu nu voi pleca niciodată din țara mea și nu mă voi sustrage niciodată justiției. Niciodată. Chiar dacă voi fi condamnat. Există și izbăvire”, a spus Copos, care a mai fost condamnat de prima instanță într-un alt dosar, Loteria.

Omul de afaceri se consideră vinovat doar pentru faptul că a dat „peste 40 de milioane” de euro la Rapid, în loc să investească această sumă în alte domenii. „Toate aceste garanții care sunt pentru presupusele daune create sunt garanții colaterale, atât la dosarul transferurilor cât și la dosarul loteria, care acoperă de trei ori sau de patru ori presupusul prejudiciu. Trăiesc o dramă mare și eu și familia mea. Eu pot fi învinuit sau judecat în această țară doar de familia mea, doar de directorii mei, doar de 2.100 de angajați care îi are Ana pentru că am dat peste 40 de milioane clubului Rapid ca să aduc bucurie unor oameni, care înainte de 1990 jucau un an în Divizia A și trei ani în Divizia B. Asta am făcut, am adus 40 de milioane de acasă și de la firmele Ana în loc să-i investesc în altă parte”, a afirmat el.

Procurorul DNA a depus, luni, la instanța supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia față de toți cei opt oameni de fotbal judecați în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicției de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorii instanței supreme au amânat, pentru 19 februarie, judecarea cererii DNA.

Totodată, instanța supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor și Ioan Becali, față de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prezent la ședința de judecată a solicitat, printr-o cerere depusă la instanță, să fie luată măsura interdicției de a părăsi țara pentru toți cei opt oameni de fotbal judecați în acest dosar.

Procurorul nu a apucat să dezvăluie motivele acestei cereri, întrucât Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-și angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă și o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare.

Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiți de apărare la termenul de luni al procesului, însă acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la ședința de luni, dar nu poate pune concluzii, atâta vreme cât un inculpat are avocat ales.

Avocații celorlalți inculpați din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleași considerente, astfel că instanța a susupendat ședința și a reluat dezbaterea cererii în jurul orei 11.00, după ce avocații oamenilor de fobal vor fi studiat solicitarea DNA.

După reluarea ședinței de judecată, instanța a constatat că Jean Pădureanu este lipsit de apărare, motiv pentru care a hotărât amânarea dezbaterii cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de aplicare a interdicțiilor de a părăsi țara în cazul celor opt oameni de fotbal.

Procurorul DNA a susținut, după reluarea ședinței de judecată, că cererea poate fi discutată în absența inculpaților Mihai Stoica și Jean Pădureanu, chiar și în absența apărătorilor acestora, pe motiv că în cazul ambilor există un avocat stabilit din oficiu, care poate să răspundă pentru ei.

La rândul lor, ceilalți avocați au arătat că atâta vreme cât Stoica și Pădureanu au un apărător ales, acesta trebuie lăsat să-și facă meseria. Totodată, avocații prezenți la ședința de judecată au spus că o astfel de cerere nu poate fi dezbătută la acest moment, pentru că persoanele față de care se cere luarea unei măsuri preventive trebuie, în mod obligatoriu, potrivit normelor legale în vigoare, să dea o declarație în legătură cu acest aspect.

Avocații au mai arătat că procurorul DNA nu a făcut nicio minimă dovadă a faptului că Mihai Stoica și Jean Pădureanu s-ar sustrage acțiunii judiciare sau că ar încerca să tergiverseze cauza. În cele din urmă, instanța supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.

La ședința de judecară au fost prezenți Victor și Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu, lipsind managerul general al FC Steaua, aflat cu echipa în Olanda, și Jean Pădureanu.

Curtea de Apel București a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui Gheorghe Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani și încă una de trei ani pentru înșelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an și jumătate de închisoare.

Fostul vicepreședinte al clubului Oțelul Galați, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare și interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul președinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de șase ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit un an și nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare și șapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înșelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și a mai primit două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei șapte ani de închisoare cu executare și șapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înșelăciune, a mai primit un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internațional și impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Nețoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Inițial, Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie a pronunțat sentința. Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului