Gerhard Schroder vorbește despre o posibilă încetare a focului în Ucraina după întâlnirea cu Putin: „Vestea bună este că Moscova dorește o soluție negociată”

Gerhard Schroder vorbește despre o posibilă încetare a focului în Ucraina după întâlnirea cu Putin: Vestea bună este că Moscova dorește o soluție negociată
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 03/08/2022, 18:41

Fostul cancelar german cu legături strânse și controversate cu Rusia crede că un acord de export de cereale ar putea duce la discuții de încetare a focului.

Fostul cancelar german Gerhard Schroder a declarat, într-un interviu publicat miercuri de presa germană, că săptămâna trecută a fost la Moscova pentru discuții cu președintele Vladimir Putin.

Schröder a declarat revistei Stern și posturilor de televiziune RTL/ntv că el crede că recentul acord negociat de ONU și Turcia pentru a permite exporturilor de cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră ar putea deveni primul pas spre discuții privind o încetare a focului – chiar dacă niciuna dintre facțiunile aflate în conflict nu a indicat acest lucru.

La o zi după semnarea acordului, rachete rusești au lovit portul Odesa, iar săptămâna trecută, magnatul ucrainean din industria agroalimentară Oleksiy Vadatursky a fost ucis într-un atac asupra casei sale de lângă Nikolaev.

„Vestea bună este că Moscova dorește o soluție negociată”, a declarat Schroder în interviu. Ulterior, Kremlinul a confirmat, de asemenea, vizita lui Schröder.

Schröder a făcut chiar aluzie la forma sau termenii potențiali ai unei astfel de încetări a focului, deși una care diferă considerabil de așteptările declarate ale guvernului de la Kiev de a recupera granițele post-sovietice inițiale.

„Ideea că președintele ucrainean Zelenski va fi capabil să recupereze militar Crimeea este pur și simplu falsă”, a declarat Schroder cu privire la teritoriul anexat de Rusia în 2014, în urma răsturnării unui guvern ales la Kiev în urma unei revolte populare.

În ceea ce privește zonele disputate în prezent în Donbas, Schröder a acuzat atât Ucraina că nu a respectat termenii Acordurilor de la Minsk, care par să fi eșuat, cât și a declarat că, în opinia sa, cea mai bună cale spre pace pentru regiune ar fi „o soluție după modelul cantonului elvețian”. Elveția este împărțită în 26 de cantoane sau provincii semiautonome.

Sursa: dw.com