Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia

Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 30/09/2023, 08:30

Guvernul Olaf Scholz a decis, cu ocazia unui summit desfășurat la Berlin, intensificarea parteneriatului strategic al Germaniei cu națiuni din Asia Centrală, cu accent pe schimburi comerciale și pe securitatea energetică, în efortul de atenuare a efectelor crizelor politice și economice generate de invazia rusă în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu președinții din Kazahstan, Kasim-Jomart Tokaiev, Kirghizstan, Sadir Japarov, Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu președintele Consiliului Popular din Turkmenistan, premierul de facto Gurbanguli Berdimuhamedov, și cu președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirsijojev.

Cancelarul Olaf Scholz a salutat o reuniune ”specială”, notând că s-au împlinit 30 de ani de relații bilaterale. ”Am stabilit să avem noi întâlniri în acest format”, a afirmat Scholz, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Cu ocazia summitului de la Berlin, Olaf Scholz le-a transmis liderilor din Asia Centrală că Germania a inițiat demersuri pentru a se adapta ”noilor realități geopolitice”, cu accent pe domeniile ”apărării, energiei, securității energetice și migrației”. Liderul german a evidențiat disponibilitatea Berlinului de a susține reformele instituționale ale națiunilor central-asiatice printr-o serie de proiecte.

”Șefii de stat și de guvern au confirmat interesul de a colabora în sensul intensificării respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, combaterii traficului de persoane și dezvoltării societății civile”, arată Declarația comună adoptată la finalul summitului, difuzată de Guvernul Germaniei.

Germania lansează ”parteneriat strategic” cu națiunile din Asia Centrală

Cancelarul Olaf Scholz și liderii națiunilor din Asia Centrală au decis lansarea unui ”parteneriat strategic regional”, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice, energetice și privind exploatarea resurselor, prin intensificarea cooperării și rezilienței și prin acțiuni de protejare a mediului înconjurător și climei.

Germania va intensifica creditarea și investițiile, în schimbul dezvoltării schimburilor comerciale. De asemenea, Berlinul va acționa pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Liderii prezenți la reuniunea de la Berlin au evidențiat ”importanța Strategiei UE pentru Asia Centrală, axată pe reziliență, bunăstare și cooperare la nivel regional”.

Liderii prezenți au fixat ca obiective ”consolidarea securității energetice”, prin asigurarea unor rute alternative de aprovizionare cu energie, dezvoltarea digitalizării și crearea de coridoare de transport sigure și ecologice între Asia Centrală și Europa.

Uniunea Europeană a decis, în contextul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol și gaze. De asemenea, Bruxellesul vrea limitarea riscurilor în relațiile cu Beijingul, pe fondul tensiunilor generate de disensiuni politice și comerciale.

Germania depune eforturi pentru a-și asigura necesitățile în materie de energie, în contextul în care aprovizionarea cu petrol și gaze din Rusia este afectată puternic de sancțiunile pe care Uniunea Europeană și Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) le-au aplicat Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Olaf Scholz a avut și o întrevedere bilaterală cu președintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, care a anunțat intensificarea exporturilor de petrol spre Germania.

”Kazahstanul este cel mai important partener comercial din Asia Centrală”, a subliniat Olaf Scholz. Cei doi lideri au salutat ”dinamica dezvoltării relațiilor bilaterale” și ”aspirațiile comune” de intensificare a schimburilor comerciale și investițiilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea RECONFIGURAREA relațiilor cu China, pentru abordarea divergențelor politice și privind practicile comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ovidiu Cuncea dezvăluie secretele echilibrului între cariera de actor și slujba de preot
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb