Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia

Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 30/09/2023, 08:30

Guvernul Olaf Scholz a decis, cu ocazia unui summit desfășurat la Berlin, intensificarea parteneriatului strategic al Germaniei cu națiuni din Asia Centrală, cu accent pe schimburi comerciale și pe securitatea energetică, în efortul de atenuare a efectelor crizelor politice și economice generate de invazia rusă în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu președinții din Kazahstan, Kasim-Jomart Tokaiev, Kirghizstan, Sadir Japarov, Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu președintele Consiliului Popular din Turkmenistan, premierul de facto Gurbanguli Berdimuhamedov, și cu președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirsijojev.

Cancelarul Olaf Scholz a salutat o reuniune ”specială”, notând că s-au împlinit 30 de ani de relații bilaterale. ”Am stabilit să avem noi întâlniri în acest format”, a afirmat Scholz, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Cu ocazia summitului de la Berlin, Olaf Scholz le-a transmis liderilor din Asia Centrală că Germania a inițiat demersuri pentru a se adapta ”noilor realități geopolitice”, cu accent pe domeniile ”apărării, energiei, securității energetice și migrației”. Liderul german a evidențiat disponibilitatea Berlinului de a susține reformele instituționale ale națiunilor central-asiatice printr-o serie de proiecte.

”Șefii de stat și de guvern au confirmat interesul de a colabora în sensul intensificării respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, combaterii traficului de persoane și dezvoltării societății civile”, arată Declarația comună adoptată la finalul summitului, difuzată de Guvernul Germaniei.

Germania lansează ”parteneriat strategic” cu națiunile din Asia Centrală

Cancelarul Olaf Scholz și liderii națiunilor din Asia Centrală au decis lansarea unui ”parteneriat strategic regional”, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice, energetice și privind exploatarea resurselor, prin intensificarea cooperării și rezilienței și prin acțiuni de protejare a mediului înconjurător și climei.

Germania va intensifica creditarea și investițiile, în schimbul dezvoltării schimburilor comerciale. De asemenea, Berlinul va acționa pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Liderii prezenți la reuniunea de la Berlin au evidențiat ”importanța Strategiei UE pentru Asia Centrală, axată pe reziliență, bunăstare și cooperare la nivel regional”.

Liderii prezenți au fixat ca obiective ”consolidarea securității energetice”, prin asigurarea unor rute alternative de aprovizionare cu energie, dezvoltarea digitalizării și crearea de coridoare de transport sigure și ecologice între Asia Centrală și Europa.

Uniunea Europeană a decis, în contextul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol și gaze. De asemenea, Bruxellesul vrea limitarea riscurilor în relațiile cu Beijingul, pe fondul tensiunilor generate de disensiuni politice și comerciale.

Germania depune eforturi pentru a-și asigura necesitățile în materie de energie, în contextul în care aprovizionarea cu petrol și gaze din Rusia este afectată puternic de sancțiunile pe care Uniunea Europeană și Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) le-au aplicat Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Olaf Scholz a avut și o întrevedere bilaterală cu președintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, care a anunțat intensificarea exporturilor de petrol spre Germania.

”Kazahstanul este cel mai important partener comercial din Asia Centrală”, a subliniat Olaf Scholz. Cei doi lideri au salutat ”dinamica dezvoltării relațiilor bilaterale” și ”aspirațiile comune” de intensificare a schimburilor comerciale și investițiilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea RECONFIGURAREA relațiilor cu China, pentru abordarea divergențelor politice și privind practicile comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Anamaria Prodan are un nou dușman. S-au aruncat vorbe grele
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...