Germania și Franța intensifică eforturile pentru consolidarea structurilor militare ale UE

Germania și Franța intensifică eforturile pentru consolidarea structurilor militare ale UE
Publicat: 03/06/2017, 12:03
Actualizat: 29/03/2019, 07:33

„Știm că prietenia noastră comună și activitățile merg mult mai departe de relația bilaterală. Pentru ambele noastre țări, este esențial să dezvoltăm mai multe lucruri pentru Europa și să colaborăm pentru apărarea comună și securitatea Uniunii Europene. Este clar că aceste acțiuni vor necesita costuri mai mari, dar este o investiție bună, pentru protejarea cetățenilor”, a afirmat Ursula von der Leyen.

„Trebuie să cooperăm pentru aprofundarea integrării europene, dar trebuie să fim deschiși, de asemenea, în relațiile cu alți parteneri. Este un proiect foarte ambițios și nu vrem să le impunem bariere țărilor care nu împărtășesc ambițiile noastre”, a declarat, la rândul său, Sylvie Goulard.

În centrul eforturilor se află Structura de Cooperare Permanentă (PESCO), care, potrivit Comisiei Europene, permite unui grup specific de țări să facă progrese spre politici mai coerente în materie de securitate și apărare fără divizarea Uniunii Europene. Practic, este un mecanism care permite țărilor care doresc să lanseze proiecte comune de securitate, fără a obliga celelalte state UE să participe.

În februarie 2017, Alianța Nord-Atlantică anunța într-un comunicat oficial că România va consolida cooperarea militară cu Germania și Cehia, în virtutea unui acord semnat de miniștrii Apărării ai celor trei țări cu ocazia unei reuniuni NATO.

„Miniștrii Apărării din Germania, România și Cehia au semnat acorduri în sensul aprofundării relațiilor militare. În acest cadru, Brigada a 4-a de Reacție rapidă a Cehiei și Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate și cu Divizia de Reacție Rapidă din Germania”, anunța Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În cadrul Conceptului NATO „Națiuni Cadru”, armatele mai mici își pot integra capacități militare în structuri de organizare puse la dispoziție de națiuni mai mari.

„Prin aceste acorduri, Cehia și România acceptă să contribuie cu câte o brigadă militară la o divizie multinațională comandată de Germania”, declara în februarie Camille Grand, asistent al secretarului general NATO pentru Investiții în Apărare.

Conceptul „Națiuni Cadru” conferă o nouă dimensiune modului în care NATO abordează cooperarea multinațională, a subliniat Camille Grand.

Recent, statele Uniunii Europene au stabilit să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieșirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror inițiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE. Cu ocazia reuniunii ministeriale a Agenției Europene a Apărării, prezidată de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, s-a decis constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanțarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene.

La sfârșitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieșire din spațiul comunitar și al riscurilor ca Administrația Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro și anularea reglementărilor care opreau investițiile pentru apărare din bugetul comun al UE.

Miniștrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o „superputere”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers