Gorge Ivanov, președintele Macedoniei, refuză să aprobe schimbarea numelui țării

Gorge Ivanov, președintele Macedoniei, refuză să aprobe schimbarea numelui țării
Publicat: 14/06/2018, 08:27
Actualizat: 27/03/2019, 12:42

„Acordul reprezintă o înțelegere a premierului Zoran Zaev și ministrului de Externe Nikola Dimitrov”, a declarat Ivanov.

„Acordul este inacceptabil și nu voi permite legalizarea sa. Nu voi semna acordul cu Grecia”, a adăugat el, afrmând că Grecia a primit tot ce a cerut, în urma negocierilor, în timp ce Macedonia nu a primit nimic.

Aproximativ 2.000 de oameni au participat la demonstrații împotriva schimbării numelui, desfășurate în capitala macedoniană Skopje.

Opoziția din Greca a criticat de asemenea compromisul. În Grecia, guvernul nu are majoritatea parlamentară pentru a aproba acordul.

Zoran Zaev, a anunțat marți după-amiază ajungerea la un acord cu Grecia privind numele țării sale, care se va numi „Republica Macedonia de Nord”.

Skopje și Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO. Grecia, care deține drept de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase