GRAV ACCIDENT la metroul din Moscova. Cel puțin 20 morți și 100 de răniți, dar sunt încă persoane blocate. UPDATE – GALERIE FOTO

Publicat: 15/07/2014, 17:07
Actualizat: 29/07/2014, 19:05

UPDATE Un nou bilanț anunță 20 de morți și peste 100 de răniți în accidentul de la metroul din Moscova

„Nouăsprezece persoane au murit la locul accidentul, iar o victimă a decedat la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oleg Salagai, în timp ce bilanțul continuă să crească.Un precedent bilanț anunța zece morți în accidentul de la metroul din Moscova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, 161 de persoane au fost rănite, dintre care 129 au fost spitalizate, iar 42 se află în stare gravă.

„Un eveniment tragic s-a produs la metrou. A avut loc un accident, au murit oameni”, a reacționat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agențiile de presă, prezentând condoleanțe familiilor victimelor. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care s-a deplasat la locul accidentului, a decretat o zi de doliu miercuri.

Accidentul s-a produs pe „linia albastră” a metroului din Moscova în jurul orei locale 08.30 (07.30, ora României) între stațiile Park Pobedî, situată la cea mai mare adâncime a metroului moscovit, deschisă în 2003, și Slavianski Bulivar, stație inaugurată în 2008.

Imagini difuzate de televiziunea rusă au arătat echipe de intervenție evacuând numeroși răniți însângerați pe tărgi, în interiorul stațiilor. Alte imagini au arătat pasageri încă blocați în vagoanele deraiate. În apropierea stațiilor afectate de accident, zeci de ambulanțe și elicoptere se aflau la fața locului pentru transportarea răniților la spitale.

Potrivit unor mărturii ale victimelor, accidentul s-ar fi produs după ce una dintre garnituri a frânat brusc. „Trenul a frânat brusc. Au fost numeroase scântei și fum. Toată lumea a fost aruncată într-o parte”, a povestit unul dintre pasageri, la postul de televiziune Moscova 24. „Am fost blocați. Am reușit, ca prin minune, să ies. Am crezut că este sfârșitul”, a adăugat el.

Numeroși pasageri au povestit că au reușit să iasă singuri din interiorul garniturilor de metrou. „Era panică. Am încercat să ies din vagon, dar era blocat. Alți oameni au luat ciocane și au distrus ceea ce ne bloca drumul. Erau muncitori și ne-au condus spre ieșire”, a dezvăluit o altă victimă, pentru site-ul de știri LifeNews.

Deschis în 1935, în timpul lui Stalin, metroul din Moscova, unde numeroase stații sunt adevărate bijuterii arhitecturale, înregistrează în prezent unul dintre cele mai ridicate fluxuri de pasageri din lume. Cunoscut pentru eficiență și punctualitate, metroul din Moscova s-a confruntat cu puține incidente tehnice de amploare.

În 2010, metroul din Moscova a fost ținta unui atentat soldat cu 40 de morți. „Ceea ce s-a întâmplat este unul dintre cele mai grave accidente din istoria recentă”, a declarat Sobianin.

O anchetă pentru încălcarea normelor de securitate în transporturi a fost deschisă de autoritățile ruse. După ce ancheta va stabili cauzele accidentului, „vinovații pentru această tragedie vor fi nu doar demiși, ci și judecați”, a adăugat primarul capitalei ruse.

La rândul său, Aleksei Kazbiev, expert în transporturi, spune că metroul din Moscova a fost construit pentru a transporta „trei-patru milioane, maxim șase milioane de persoane pe zi”. În prezent, peste nouă milioane de persoane călătoresc cu metroul în fiecare zi, iar tehnologiile învechite nu mai sunt adaptate, consideră expertul rus.

Echipele de salvare evacuau răniții plini de sânge pe tărgi. Elicoptere erau, de asemenea, vizibile la fața locului pentru a-i transporta cât mai repede la spital.

„Trenul a frânat brusc. S-au produs scântei și mult fum. Am fost proiectat în ceva. Toată lumea a fost aruncată într-o parte”, a povestit unul dintre pasageri pentru postul de televiziune Moscova 24.

„Eram blocați. Am ieșit grație unui miracol. Am crezut că s-a terminat”, a adăugat el.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a deplasat la locul accidentului. „Toate măsurile necesare sunt luate pentru a veni în ajutorul răniților”, a declarat el pentru televiziunea rusă.

Cel puțin 200 de persoane au fost deja evacuate.

Fotografii: Twitter, Instagram, Russia Today

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere