Grecia avertizează că UE ar putea impune sancțiuni Turciei dacă Ankara își va continua planurile privind exploatarea gazelor în zona Ciprului

Redactor:
Daniel Matei
Grecia avertizează că UE ar putea impune sancțiuni Turciei dacă Ankara își va continua planurile privind exploatarea gazelor în zona Ciprului
Grecia avertizează că UE ar putea impune sancțiuni Turciei dacă Ankara își va continua planurile privind exploatarea gazelor în zona Ciprului. Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile de la Atena au avertizat marți că Uniunea Europeană nu va avea nicio soluție și va trebui să impună sancțiuni Turciei în cazul în care Ankara nu va renunța la planurile sale privind explorarea și exploatarea resurselor de gaze în zonele disputate din Marea Mediterană.

Avertismentul vine în contextul în care Turcia și Grecia au ambele pretenții asupra resurselor naturale din anumite regiuni din Mediterana, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

Totodată, între Atena și Ankara au apărut noi tensiuni în contextul în care Ciprul a decis să înceapă explorarea unor eventuale resurse în Mediterana de Est, cu sprijinul Greciei, în pofida obiecțiilor Turciei.

Un permis privind prospecțiunile seismice a fost emis de autoritățile turce marți pentru o regiune din Marea Mediterană aflată între Cipru și insula elenă Creta. Avizul este valabil până pe 20 august.

„Din nefericire, Turcia face încă un gest ostil față de Grecia, Cipru și Uniunea Europeană. Faptul că Turcia pune la îndoială suveranitatea Greciei și a Ciprului înseamnă, de fapt, că pune la îndoială drepturile Europei. Ne așteptăm ca aliații noștri să ne ofere sprijin. Atât timp cât Turcia continuă să meargă pe acest drum, sancțiunile împotriva Turciei vor fi unica soluție”, a declarat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei discuții cu ministrul german de Externe, Heiko Maas, aflat în vizită la Atena.

Turcia continuă să susțină că are dreptul de a exploata resursele din regiune

Turcia susține în continuare că are dreptul de a exploata resursele naturale din zonele pe care le consideră ca făcând parte din platoul său continental.

Grecia și Turcia au relații tensionate de zeci de ani, cu înrăutățiri ocazionale a relațiilor bilaterale.

La începutul acestui an au existat acuzații reciproce între cele două părți după ce mii de refugiați aflați în Turcia au încercat să treacă cu forța frontiera cu Grecia.

Totodată, unul dintre subiectele cele mai fierbinți în ceea ce privește relația dintre Grecia și Turcia este reprezentat de situația din Cipru, insulă împărțită între ciprioții greci și cei turci.

Grecia a fost, de asemenea, nemulțumită de un acord semnat de Turcia cu Libia în privința delimitării frontierelor maritime, acord despre care Atena susține că reprezintă o nouă încercare a Turciei de a exploata resursele din sudul insulei Creta.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Câți bani câștigă cel mai bogat cioban din România. Averea colosală pe care i-a lăsat-o...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Înainte de nuntă, mirele a aflat că mireasa l-a înșelat. S-a razbunat în văzul tuturor:...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
”Modelul suedez” ar putea fi aplicat în România. Ce măsuri șocante implică asta
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
×
Inchide