Grecia, lovită de cel mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani. Autoritățile se tem că rețelele electrice ar putea ceda

Grecia, lovită de cel mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani. Autoritățile se tem că rețelele electrice ar putea ceda
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/08/2021, 19:08

Grecia este lovită de cel mai puternic val de căldură înregistrat din 1987 și până în prezent, a atras atenția luni premierul țării, Kyriakos Mitsotakis.

Perioada caniculară a început joi în Grecia, iar vârful ar urma să fie atins luni și marți, zile în care temperaturile vor ajunge și la 45 de grade Celsius, informează HotNews, care citează France Presse.

Țara a mai fost afectată de un val de caniculă similar în 1987. Atunci, peste o mie de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate.

Autoritățile din Grecia, îngrijorate de suprasolicitarea rețelei electrice

Premierul a atras atenția, după o întâlnire cu oficialii operatorului grec de distribuție a energiei electrice, Admie, că rețeaua de energie electrică ar putea avea de suferit ca urmare a creșterii consumului, pe fondul utilizării aparatelor de aer condiționat.

Acesta a dat asigurări că autoritățile „fac tot posibilul pentru a face față situației”. Totodată, premierul le recomandă cetățenilor „să își limiteze consumul (de energie electrică, n. red.), mai ales la începutul după-amiezii și noaptea”.

Serviciile meteorologice prognozează temperaturi de 40 – 42 de grade Celsius pe insule și 41 – 43 de grade pe continent pentru luni și marți, cu maxime de 44 – 45 de grade în Peloponez și Tesalia (nord).

La Atena, mercurul va depăși 40 de grade, cu maxime de 43 de grade și minime de 31 de grade, potrivit serviciilor meteorologice grecești.

Incendii de vegetație din cauza temperaturilor extreme

Grecia se confruntă de câteca zile cu incendii de vegetație ca urmare a temperaturilor extreme. Patru sate din nord-vestul Peninsulei Peloponez, în apropiere de oraşul Patras, au fost evacuate sâmbătă de pompierii greci confruntaţi cu un incendiu de pădure major izbucnit pe fondul temperaturilor foarte ridicate.

95 de pompieri, 33 de camioane, patru avioane de stingere a incendiilor şi elicoptere au fost mobilizate pentru a lupta împotriva acestui incendiu în regiunea Zeria, potrivit pompierilor.

Autorităţile au trimis mesaje de alertă pe telefoanele mobile pentru a avertiza locuitorii cu privire la necesitatea evacuării satelor Zeria, Kamares, Achaias şi Labiri, notează France Presse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase