Guvernul polonez a calculat cât vor pierde băncile dacă se va aproba conversia creditelor în franci elvețieni: suma este imensă

Redactor:
Anca Dumitrescu
Guvernul polonez a calculat  cât vor pierde băncile dacă se va aproba conversia creditelor în franci elvețieni: suma este imensă
Guvernul polonez a calculat cât vor pierde bpncile dacă se va aproba conversia creditelor în franci elvețieni: suma este imensă

Potrivit Moody”s, planul Guvernului de conversie a acestor credite ar putea provoca scăderea cu peste 25% a profitului înainte de taxe, cumulat, al celor mai mari șapte bănci din Polonia.

Bank BPH, controlată de GE Capital, mBank, deținută de Commerzbank, Millennium Bank, parte a Banco Comercial Portugues, și divizia locală a BNP Paribas vor fi afectate de proiectul care urmează să fie aprobat de Parlament cel mai probabil în octombrie.

„Conversia are un efect negativ asupra ratingurilor băncilor, pentru că influențează negativ profiturile și restricționează capacitatea lor de a genera capital și de a acorda credite în viitor”, a afirmat Simone Zampa, vicepreședinte la Moody”s.

Investitorii străini controlează peste 60% din sectorul bancar din Polonia.

Peste 550.000 de polonezi au contractat împrumuturi ipotecare în franci elvețieni, echivalente cu 40% din totalul împrumuturilor pentru locuințe, multe dintre ele înainte de criza financiară din 2008, când dobânzile la franci elvețieni erau foarte scăzute.

Decizia din ianuarie a Băncii Naționale a Elveției de a elimina plafonul care limita aprecierea francului a mărit costul de rambursare a împrumuturilor în această monedă.

Potrivit propunerii partidului de guvernământ, aproximativ o cincime din împrumutați vor putea să convertească creditele ipotecare în franci elvețieni în zloți, la cursul de schimb de la momentul încheierii contractului.

Banca și împrumutații vor suporta apoi în mod egal diferența dintre valoarea din momentul conversiei și valoarea istorică a creditului ipotecar.

Politicienii, care estimează costul total care va fi suportat de bănci la până la 9,5 miliarde de zloți (2,5 miliarde dolari), intenționează să voteze legea înainte de alegerile din acest an.

Opoziția vrea în schimb ca băncile să suporte integral costul conversiei.

În urma nemulțumirii publice legată de impactul planului asupra împrumutaților, oficialii polonezi au cerut sprijinul colegilor din Ungaria, pentru a studia măsurile impuse anul trecut de guvernul condus de premierul Viktor Orban, care au obligat băncile să convertească împrumuturile din franci în forinți, la un curs preferențial.

Indicele băncilor listate la bursa din Varșovia a scăzut cu 13% în ultimele două luni, pe fondul zvonurilor legate de diversele măsuri de reducere a costurilor suportate de împrumutați.

În plus, principalul partid de opoziție, care conduce în sondajele de opinie, intenționează să impună o taxă de 0,39% pe activele bancare, măsură care potrivit agenției Fitch ar costa băncile peste 6 miliarde de zloți (1,6 miliarde dolari) pe an.

Tags:
Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Cine ar putea fi noul ministru al Sănătăţii, după demiterea lui Voiculescu! Ce nume s-au...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
Opțiunea de care profiți gratuit la Digi: ai nevoie doar de așa ceva pe telefon
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide