Guvernul Spaniei SUSPENDĂ autonomia Cataloniei

Guvernul Spaniei SUSPENDĂ autonomia Cataloniei
Publicat: 19/10/2017, 15:59

Executivul spaniol a avut o întrevedere de urgență, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că Parlamentul regional al Cataloniei ar urma să voteze o declarație de independență.

Dacă premierul spaniol Mariano Rajoy va activa articolul 155, va dura între trei și cinci zile pentru punerea în aplicare a procedurii prin care administrația regiunii catalane va fi deposedată de putere.

Președintele Generalității a asigurat joia aceasta, într-o nouă scrisoare trimisă premierului Spaniei, Mariano Rajoy, că„dacă Guvernul statului continuă să împiedice dialogul și menține represiunile”, Parlamentul va trece, dacă vede oportun acest demers, la votarea declarației formale de independență care nu a fost adoptată pe data de 10. În același timp, Puigdemont insistă cu ideea de a continua cu planul său de independență, recunoscând că săptămâna trecută nu a fost declarată în mod oficial separarea de Spania. Departe de a deschide ușa dialogului, răspunsul lui Puigdemont vine să amplifice tensiunile și îi lasă lui Rajoy cale liberă pentru activarea articolului 155.

Mijloacele pentru implemetarea acestei măsuri vor fi aprobate într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Miniștri care se va reuni în această sâmbătă. Guvernul a constatat„la ora 10 în această dimineață, refuzul președintelui Generalității, Carles Puigdemond, de a da curs cererii care îi fusese înaintată pe 11 octombrie și în care i se solicita să informeze în mod clar și precis dacă vreuna dintre autoritățile din Catalonia a trecut la declararea independenței comunității autonome și se insista pentru reinstituirea ordinii constituționale”, se arată în comunicatul Guvernului. Consecința directă este, astfel, continuarea formalităților prevăzute în articolul 155, pentru reintrarea în legalitate.

Liderul catalan Carles Puigdemont și-a manifestat intenția de a continua procedurile pentru declararea independenței dacă Spania va suspenda autonomia regiunii, a declarat o sursă din administrația regională, potrivit site-ului agenției Reuters. Șeful guvernului regional catalan, a primit termen până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei și să clarifice situația.

La începutul lunii octombrie, autoritățile din Catalonia au suspendat declarația de independență pentru a permite lansarea dialogului în săptămânile următoare.

„Premierul a declarat la reuniunea partidului său că va ridica suspendarea declarației de independență dacă Guvernul (spaniol) va activa articolul 155″, a declarat o sursă guvernamentală catalană.

Dacă premierul spaniol Mariano Rajoy va activa joi articolul 155, va dura între trei și cinci zile pentru punerea în aplicare a procedurii prin care administrația regiunii catalane va fi deposedată de putere.

„Dacă autonomia este suspendată va trebui să acționăm în grabă”, a precizat sursa citată.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...