Hackerii care au atacat conturile echipei Macron, legături cu grupul rusesc aflat în spatele atacurilor cibernetice din SUA

Hackerii care au atacat conturile echipei Macron, legături cu grupul rusesc aflat în spatele atacurilor cibernetice din SUA
Publicat: 08/05/2017, 16:22
Zeci de mii de de e-mailuri și alte documente au fost publicate online peste vineri noaptea, cu doar o zi înainte ca francezii să meargă la urne și să-și aleagă președintele. Flashpoint Intelligence, companie cu sediul la New York, și Trend Micro, situată la Tokyo, au dat publicității date care sugerează că grupurile cunoscut sub denumirea de Advanced Persistent Threat 28, Fancy Bear și Pawn Storm ar fi fost responsabile pentru aceste operațiuni. Această formațiune a fost corelată cu GRU, agenția rusească militară de intelligence.
Vitali Kremez, director de cercetare la Flashpoint, spune că analiza sa indică APT 28 a fost în spatele scurgerii de informații. Luna trecută, APT28 a înregistrat adrese-capcană pe internet pentru a imita numele mișcării lui Macron,„En Marche!” („În mișcare!”), adrese pe care le-a folosit probabil pentru a trimite mesaje-virus pentru a sparge computerele de campanie.
„Dacă a fost, cu adevărat, condusă de Moscova, această operațiune cibernetică pare să fie o escaladare față de manevrele precedente ale Rusiei îndreptate împotriva conturilor implicate în alegerile din SUA, extinzându-și astfel abordarea și eforturile, de spionajul clasic la încercări mai directe de a-și atinge scopurile”, a declarat Kermez, citat de The Guardian.
În mod similar, Trend Micro a identificat coenxiuni între cele două operațiuni desfășurate de hackerii: adresa falsă utilizată în scurgerile de informații de la Convenția Democrată în aprilie 2016 și cele care au afectat zilele trecute conturile de campanie ale lui Macron. Organizația respectivă a înregistrat și alte nume de domenii, aparent cu scopul de a fura detalii referitoare la Uniunea Creștin Democrată și KAS din Germania, dar și pentru a afla informații despre membrii Parlamentului din Muntenegru.
Duminică, Emmanuel Macron a câștigat turul secund al alegerilor din Franța, cu 66%, în fața liderului partidului extremist Frontul Național, Marine Le Pen, care a obținut 34% din sufragii. Principalele capitale europene au salutat alegerea francezilor, care au dovedit că nu vor fi următoarea piesă de domino care va cădea, după votul pro-Brexit din Marea Britanie și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
O declarație venită de la Kremlin din partea lui Vladimir Putin, care a fost privit ca susținând-o pe Marine Le Pen, a subliniat că Macron trebuie să se grăbească să lucreze cu Rusia„pentru a depăși neîncrederea reciprocă și pentru a atinge stabilitatea și securitatea internațională”.
Există mai mulți factori care se pare că au diminuat impactul operațiunilor de hacking, începând cu data la care au fost făcute publice informațiile, cu aproximativ o zi înaintea turului final al alegerilor prezidențiale, până la răspunsul rapid al autorităților electorale franceze, care au avertizat companiile de telecomunicații, de media și publicul să evite să risipească informații care se presupune că ar fi parte a documentelor. Un al treilea factor ar putea fi replica staff-ului de campanie al lui Macron, care a intervenit cu o oră înaintea expirării termenului pentru transmiterea de declarații publice ale candidaților înscriși în cursă pentru a face public faptul că multe dintre documentele scurse sunt false.
În plus, la scurt timp, echipa președintelui ales al Franței a transmis și că strategia a fost întărită, au fost setate parole multiple, multe conturi, unele reale, altele false, în așa fel încât hackerii să aibă dificultăți în a trece dincolo de aceste bariere, spunea la scurt timp după anunț,Mounir Mahjoubi, liderul echipei digitale a lui Emmanuel Macron.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine