Hillary Clinton s-a întors la Departamentul de Stat. Ce cadouri a primit din partea colegilor

Publicat: 08/01/2013, 16:29
Actualizat: 25/06/2013, 16:18

Departamentul de Stat a ținut să arate, inclusiv cu fotografii, că secretarul de Stat Hillary Clinton a revenit la serviciu luni, după o lună de absență, din cauza unei serii de probleme de sănătate, și cu câteva săptămâni înainte să îi predea ștafeta succesorului ei John Kerry, relatează AFP.

Ovaționată de 75 de colaboratori, care i-au oferit o cască și un tricou de fotbal american cu numărul 112 (reprezentând numărul țărilor vizitate de secretarul de stat de-a lungul mandatului), Clinton apare zâmbind și purtând o jachetă roz-fucsia în fotografii difuzate de către consilierii ei, care au dat asigurări că șefa diplomației americane este „superbă” și arată „total refăcută”.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a dezvăluit o agendă săptămânală mai redusă decât cea obișnuită a hiperactivei șefe a diplomației în exercițiu, care va lua cina joi cu președintele afgan Hamid Karzai.

Clinton nu va mai efectua – „conform sfaturilor medicilor săi” și, aparent, până la plecarea de la Departamentul de Stat – turnee cu avionul, ca cele pe care le-a efectuat în cei patru ani de mandat la conducerea celei mai puternice diplomații din lume.

Această revenire a lui Clinton, pentru câteva săptămâni suplimentare de activitate, vine să închidă o paranteză inedită de o lună de absență de pe scena publică, din cauza unei succesiuni de probleme de sănătate, care au obligat-o să petreacă Anul Nou în spital.

Secretarul de Stat, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizată de la 30 decembrie și până la 3 ianuarie la New York, pentru a fi supusă unui tratament pentru un cheag de sânge depistat într-o venă, între creier și craniu. Ea a fost tratată cu anticoagulante, iar medicii i-au prognozat o refacere completă.

Departamentul de Stat a comunicat în mai multe rânduri, de la începutul lui decembrie, cu privire la starea de sănătatea a acestui adevărat „pilon” al Guvernului american, dar fără să reușească să îndepărteze toate întrebările cu privire la o absență atât de lungă.

– 400 de zile cumulate de călătorie

Consilierul său Philippe Reines a anunțat, mai întâi la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un „enterovirus”, lucru care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. O săptămână mai târziu, același consilier și medici au dezvăluit o „comoție cerebrală” după ce a „leșinat” din cauza unei „deshidratări puternice”. Reines a anunțat ulterior, la 30 decembrie, o „tromboză” și spitalizarea secretarului, după care medicii săi au început să difuzeze scurte buletine de sănătate.

Clinton nu a putut să depună mărturie, așa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, cu privire la atentatul împotriva Consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie 2012. Acest atac, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, a declanșat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind dur criticat pentru „eșecuri” în materie de securitate.

Opoziția republicană reclamă audierea lui Clinton, considerând-o drept o condiție pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.

Victoria Nuland a repetat luni că secretarul de Stat „va depune mărturie” în Congres înainte ca John Kerry să o înlocuiască în mod oficial, adică probabil la câteva zile după depunerea jurământului de către președintele Barack Obama, la 20 și 21 ianuarie, și reluarea sesiunii parlamentare.

Ultimele săptămâni de mandat ale lui Clinton încheie patru ani în cursul cărora ea a apărat neobosit politica externă a președintelui Obama. Cu aproape 400 de zile cumulate de călătorie, un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurși cu avionul și 112 țări vizitate, ea deține recordul absolut în rândul secretarilor de Stat americani, în acest domeniu.

Ea s-a declarat, în urmă cu câteva luni, „epuizată” de ritmul susținut pe care și l-a impus, începând din ianuarie 2009, oferind asigurări că vrea „să revină la viața privată”. Dar având în vedere popularitatea de care se bucură, Washingtonul este convins că va candida la alegerile prezidențiale din 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ