HOPE 13 Toți copiii din peștera inundată din Thailanda AU FOST SALVAȚI. Vor putea ajunge duminică, la FINALA Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia

HOPE 13 Toți copiii din peștera inundată din Thailanda AU FOST SALVAȚI. Vor putea ajunge duminică, la FINALA Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia
Publicat: 26/01/2019, 20:57

14:47Thai Navy Seals, scafandrii din Marina militară thailandeză anunță că toți tinerii din peșteră AU FOST SALVAȚI. „Cei 12 mistreți sălbatici și antrenorul lor au fost scoși din peșteră;” scriu salvatorii pe pagina lor de Facebook. „Toți sunt sănătoși. De această dată, așteptați 4 broscuțe.” Cele 4 broscuțe sunt ultimii 3 scafandri plus medicul australian care a supravegheat copiii, care au rămas în peșteră până la evacuarea ultimuluia dintre ei.

13:40 Pe pagina lor de Facebook, scafandrii din Marina militară thailandeză anticipaseră succesul operațiunii. Cu o oră în urmă postaseră cel mai optimist mesaj de până acum: „Până când toți mistreții (echipa de fotbal a celor 12 copii se numește Mistreții Sălbatici) vor ieși din peșteră, să ne relaxăm un pic! Știați că puii de mistreți sunt vărgați la naștere, iar dungile lor dispar pe măsură ce cresc? Sau că, în general, mistreții mănâncă iarbă și rădăcini de copaci? Sau că trăiesc în turme? Și știți ceva? În această noapte, toți „mistreții sălbatici” vor ajunge înapoi la turma lor!”

Aseară, premierul thailandezPrayut Chan-ocha a vizitat echipele de salvatori de la gura peșterii Tham Luang, profitând de eveniment pentru a acumula capital de imagine. Prayut Chan-ocha este văzut ca o mână forte, care folosește adesea metode dictatoriale pentru a guverna. El a infirmat zvonurile că tinerii ar fi fost sedați pentru a fi scoși mai ușor din peșteră și a explicat că au primit doar medicamente anti-stres, de genul pe care le iau soldații sau chiar el însuși, pentru a le spori concentrarea.

Copiii salvați aflați în spital au primit astăzi tartine cu cremă de ciocolată, scrie jurnalista BBC Rachel Kennedy, citându-l pe ministrul thailandez al Sănătății. Duminică, primii patru copii salvați pofteau să mănânce bucățele de carne de pui prăjite cu busuioc, o rețetă foarte populară în Thailanda, însă au fost refuzați. Ar fi fost prea mult pentru sistemul lor digestiv, dereglat după atâtea zile de recluziune în peșteră și s-au mulțumit cu orez cu lapte. Când au cerut astăzi tartine cu cremă de ciocolată, medicii n-au avut nimic împotrivă.

Minisubmarinul comandat de miliardarul Elon Musk pentru salvarea copiilor nu a mai fost folosit, deși fusese adus personal de acesta la peșteră, în noaptea trecută. A fost construit din piese destinate asamblării rachetelor spațiale și botezat „Mistrețul sălbatic„, după numele echipei de fotbal a copiilor blocați în peșteră. GuvernatorulNarongsak Osotthanakorn, care conduce operațiunea de salvare, i-a mulțumit lui Musk pentru efort, dar nu au folosit submarinul, deoarece tactica folosită pentru recuperarea copiilor se dovedise inspirată și nu avea sens să o modifice.

Miliardarul american a dăruit submarinul autorităților thailandeze, pentru a fi folosit cu o altă ocazie. Musk a testat folosirea acestuia în condiții speciale.

Corespondentul BBC Mohamed Madi a descris și eroii mai puțin mediatizați ai operațiunii de salvare, dar al căror rol a fost esențial în sprijinirea salvatorilor. Toți – voluntari. Printre ei, femeile care au gătit sute de porții de mâncare.

Sau Ravinmart Luelert, o femeie care aduna în fiecare seară hainele murdare ale salvatorilor, le spăla și le aducea înapoi uscate până la răsăritul soarelui. Tot voluntar.

Condițiile în care au lucrat salvatorii au impresionat întraga lume.

Drama celor 13 tineri blocați în peșteră va fi – fără îndoială – ecranizată și valorificată în cinematografele lumii. Deja, o echipă a companiei de producție Pure Flix din Statele Unite și-a făcut apariția în Thailanda și a început să stea de vorbă cu oamenii implicați în poveste. Au scenariul ideal: copii, blocați în peșteră, operațiune de salvare dificilă, Elon Musk, scafandru mort în timpul operațiunii, locație exotică și happy end.

Un adevărat personaj de film este șiEkapol Chantawong, antrenorul copiilor, care a avut grijă de ei în peșteră și i-a învățat cum să mediteze și să se relaxeze, pentru a-și economisi forțele. Născut în Myanmar, în vârstă de 25 de ani, la fel ca mulți alți thailandezi, a fost întâi călugăr budist, înainte de a se apuca să antreneze echipăa de fotbal „Mistreții Sălbatici”. Părerile despre el sunt împărțite în două: unii îi laudă devotamentul față de copii și felul în care i-a protejat în cele 9 zile până au fost găsiți, iar alții îl pun la zid, pentru că nu ar fi trebuit să-i lase să se ascundă atât de adânc în peșteră. Ba chiar există voci care sugerează că el însuși i-ar fi dus pe copii în peșteră, pentru un ritual inițiatic, cand au fost surprinși de furtuna care i-a blocat în interior.

Potrivit unor surse neconfirmate oficial, Ekapol Chantawong ar fi fost unul din cei patru tineri evacuați în prima zi, deoarece ar fi fost foarte slăbit. Știrea descrie că el a refuzat să mănânce și și-a dat alimentele sale copiilor.

Doi desenatori din Bangkok, de la companie Sisidea au realizat un desen al operațiunii de salvare care s-a viralizat instantaneu și spune multe despre diferențele de mentalitate dintre culturile europene și asiatice. În desen, elefantul alb e guvernatorulNarongsak Osotthanakorn, care conduce operațiunea, mistreții sunt copiii și antrenorul lor, leii de mare – scafandrii salvatori, căluțul alb – toți salvatorii implicați în operațiune, broscuțele – scufundătorii, leul – salvatorii britanici, cocorul – salvatorii japonezi, renul – salvatorii suedezi, tigrul – salvatorii din Myanmar, elefantul maro – salvatorii din Laos, cîinele – salvatorii canini, lăstunii – cățărătorii thailandezi, dragonul – echipele care pompau apa și sfredeleau muntele, incercând să sape un tunel, vulturul – salvatori americani, păsările – jurnaliștii, iar ciorile – comentariile negative și oamenii răi.

Narongsak Osotthanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, a povestit dis-de-dimineață că cei 8 copii salvați în rpimele două zile se află în spital, sub supravegherea medicilor. Părinților celor 4 salvați în prima zi li s-a permis să-i vadă de după un geam de protecție, iar în următoarele 48 de ore, vor putea doar să se apropie de ei la maximum 2 metri, din motive de siguranță impuse de medici. Aceleași etape se vor respecta și pentru copiii din grupul salvat în ziua a doua, respectiv pentru cei salvați în ultima zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu