Hugo Chavez se declară vindecat de cancer și pregătit să guverneze cel puțin până în 2019

Hugo Chavez se declară vindecat de cancer și pregătit să guverneze cel puțin până în 2019
Publicat: 01/10/2012, 09:31
Actualizat: 29/09/2018, 04:33

Președintele venezuelean Hugo Chavez, care candidează la 7 octombrie pentru un nou mandat de șase ani, s-a declarat din nou, sâmbătă, vindecat de cancer și capabil să guverneze cel puțin până în 2019, înte-un interviu acordat în cursul unui eveniment de campanie, relatează AFP.

„Cred că da, mă simt foarte foarte bine”, a răspuns Chavez când a fost întrebat dacă s-a vindecat total, într-un camion care circula printre mii de suținători la Guarenas, un oraș la est de Caracas.

„Dacă nu m-aș fi simțit în forță” să guvernez încă șase ani, „nu aș fi aici. De altminteri, vom munci într-un ritm accelerat”, a adăugat președintele în exercițiu, favorit în sondaje în fața fostului guvernator Henrique Capriles, principalul candidat al opoziției, în vârstă de 40 de ani.

În coloană, unele femei izbucnesc în plâns când îl văd trecând, în timp ce altele îi aruncă scrisori cu doleanțe, pe care le strânge conștiincios.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost operat de două ori, în 2011 și 2012, din cauza unui cancer în zona pelviană a cărui natură nu a fost niciodată dezvăluită, care l-a suspus la tratamente medicale dificile.

El a recunoscut că a fost nevoit să încetinească ritmul activităților. „În primii ani de guvernare nu mă odihneam deloc. Însă corpul îți amintește că trebuie să încetinești”, a adăugat președintele reales continuu începând din 1998.

În pofida acestui lucru, defilarea de la Guarenas a constituit o nouă demonstrație de forță. „De ce plângi, micuțule?”, îl întreabă el pe un copil în vârstă de opt ani pe care l-a luat în brațe în timpul defilării. „Pentru că vă iubesc”, i-a răspuns copilul.

În decursul celor aproximativ 14 ani de când deține puterea, acest lider charismatic a obținut recunoașterea claselor populare prin intermediul unor programe sociale finanțate din venituri provenind din sectorul petrolier.

Chavez s-a declarat sigur că îl va înfrânge pe Capriles, pledând pentru o victorie cât mai covârșitoare. „Cel mai important este mărirea avansului pentru consolidarea Revoluției” socialiste, subliniază el.

El a recunoscut totuși că nu a reușit o emancipare a țării cu ajutorul rentei petroliere, care reprezintă 90% dintre resursele în devize ale Venezuelei, o țară ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, cerând o perioadă suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.

„Este un model care are 100 de ani. Am progresat, dar este un proces progresiv, are nevoie de timp pentru a pune activitatea economică în funcțiune”, se justifică el.

„Am comis erori în aplicarea unor programe care nu au funcționat cum ar fi trebuit, mai ales în (domeniul) serviciilor publice”, a mai recunoscut Chavez, o temă de atac pentru Henrique Capriles într-o țară care suferă de disfuncționalități grave în alimentarea cu apă sau electricitate și care dispune de infrastructuri aflate într-o stare proastă.

„Avem nevoie de mai multă eficiență politică, socială, economică. Am dezvoltat educația, dar încă îi lipsește calitatea”, a adăugat președintele-candidat. Rata analfabetismului în Venezuela a scăzut de la 9,1% în 1999 la 4,9% în 2011, potrivit datelor oficiale.

De asemenea, el a apărat măsurile radicale ale „Revoluției (sale) socialiste”, între care numeroase naționalizări și exproprieri, apreciind că ele au prezentat rezultate mai bune decât programele de stânga din Europa.

„Priviți Spania. Doare. Am vorbit despre atât de multe lucruri cu (fostul premier socialist Jose Luis Rodriguez) Zapatero. Din nefericire, nu au reușit să își impună proiectul de stânga și au pierdut alegerile”, a comentat Chavez.

„Puterea populară va fi concretizată în următorii ani pentru ca poporul să fie cel care își conduce viața, munca”, a promis Chavez, răspunzând la întrebarea dacă Venezuela va deveni un „stat comunal”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”