Hurriyet: Protestele violente din Turcia, „prima înfrângere” a premierului Recep Erdogan

Hurriyet: Protestele violente din Turcia, prima înfrângere a premierului Recep Erdogan
Publicat: 02/06/2013, 16:35
Actualizat: 29/03/2019, 10:54

Protestele violente din Turcia reprezintă „prima înfrângere publică” a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea „atotputernic”, dar a fost învins de propriul popor, comentează publicația Hurriyet.

„Pe scurt, protestele din Piața Taksim reprezintă prima înfrângere publică a premierului Tayyip Erdogan, care se credea atotputernic, dar a fost învins de propriul popor”, subliniază editorialiștii publicației turce.

„Sâmbătă la prânz, Erdogan reitera poziția lui dură privind decizia de transformare a singurului spațiu verde rămas în Istanbul (…) într-un complex istoric și turistic ce va avea un mall. Erdogan le cerea manifestanților să renunțe la inițiativa de a ajunge în Piața Taksim, plină de efective ale poliției, amăgindu-i cu promisiunea falsă a unei investigații privind operațiunile poliției și subliniind că protestele nu pot avea succes. Dar manifestațiile au ajuns la sute de mii de oameni, de la doar 50 în urmă cu cinci zile (…), și s-au extins în zona asiatică a Istanbulului, precum și la Ankara, Izmir, Eskisehir și alte zece orașe”, explică editorialiștii, salutând intervenția de sâmbătă a președintelui Abdullah Gül.

Protestele de la Istanbul și din alte orașe turce s-au diminuat duminică, bilanțul violențelor fiind de 79 de răniți și aproximativ 1.000 de persoane reținute. Sute de protestatari rămân în Piața Taksim din Istanbul, unde vineri și sâmbătă au avut loc cele mai ample violențe.

Sâmbătă la prânz, premierul Erdogan somase protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forțele de ordine, subliniind că nu va renunța la controversatul proiect de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kișlasi în Parcul Gezi și de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. „Vom reconstrui cazarma”, insista Erdogan, care, după doar câteva ore, făcea un pas înapoi, declarându-se dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, și admițând că poliția a utilizat metode „extreme” pentru reprimarea manifestațiilor.

Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acțiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mișcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea și consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situație care a nemulțumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Atitudinea lui Erdogan a fost criticată de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au exprimat preocupare în legătură cu violențele produse în Turcia, lansând apeluri la calm. Washingtonul, un aliat-cheie al lui Erdogan, a condamnat acțiunile brutale ale poliției turce.

Erdogan nu a scăpat nici de criticile Siriei vecine. În contextul în care Ankara susține insurgenții sirieni, regimul de la Damasc a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Erdogan că acționează în mod „terorist” împotriva propriului popor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Devine obligatoriu în toate magazinele din România. Ordinul anunțat chiar astăzi, 14 mai
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×