Ieșirea Greciei din zona euro pare tot mai posibilă, iar Europa a început să calculeze consecințele

Ieșirea Greciei din zona euro pare tot mai posibilă, iar Europa a început să calculeze consecințele
Publicat: 14/05/2012, 11:56
Actualizat: 15/05/2012, 14:05

Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieșirii din zona euro, Europa începând să estimeze consecințele unei astfel de decizii, iar Der Spiegel deschide ediția de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.

Negocierile politice de la Atena vor continua luni, intermediate de președintele Karolos Papoulias, după ce partidul de extremă stânga Syriza, care a reușit să obțină locul al doilea la alegerile generale din 6 mai, a refuzat să susțină un guvern de uniune națională care ar sprijini programul convenit cu instituțiile financiare internaționale.

Cele două partide dominante din Grecia, care susțin acordul cu UE și FMI, nu au reușit să obțină împreună majoritatea parlamentară.

Grecia se apropie astfel de o nouă rundă de alegeri anticipate, iar posibilitatea ieșirii țării din zona euro nu mai reprezintă un subiect tabu în Europa.

Plecarea Greciei „nu ar fi neapărat fatală, dar nu este deloc atractivă”, a declarat sâmbătă Patrick Honohan, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.

Ieșirea Greciei din zona euro este posibilă din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adăugat el.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, într-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, că statele UE care vor ca Grecia să respecte măsurile de austeritate nu pot forța statul să stea în zona euro.

Dezbaterea creștere economică versus austeritate se va plasa în centrul discuțiilor din următoarele zile dintre proaspăt alesul președinte al Franței, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel.

Hollande a fost promovat de Partidul Socialist și și-a bazat campania electorală pe promisiuni privind creșterea economică și renegocierea pactului fiscal al UE, în timp ce Merkel și-a impus în ultimii doi ani politica de austeritate în UE.

Miniștrii Finanțelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuțiile vor fi, probabil, monopolizate de situația din Grecia și de posibilitatea ieșirii statului din zona euro, opțiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza, fapt subliniat și pe prima pagină a Der Spiegel.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicații europene, deschide ediția de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanțeze Grecia chiar și în cazul plecării statului din zona euro.

Comisia Europeană nu ia în calcul relaxarea condițiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj, dezmințind o știre transmisă anterior de Real News Atena.

Totodată, oficialii băncilor centrale din Europa discută posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro și strategii pentru a face față consecințelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al băncii centrale a Suediei.

Comisarul european pentur Economie și Politică Monetară, Olli Rehn, a declarat că zona euro este mai rezistentă decât acum doi ani la o posibilă plecare a Greciei.

„Cred în continuare că Grecia poate rămâne în zona euro și poate găsi o modalitate de a se asigura că-și va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rău pentru Grecia și pentru cetățenii ei, în special pentru cei mai săraci, decât pentru restul Europei. Și Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult”, consideră Rehn.

Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranșă din programul de finanțare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912