Imagini dramatice. Cele mai grave INUNDAȚII din ultimii 100 de ani din Balcani. UPDATE: Un nou bilanț al morților

Publicat: 19/05/2014, 12:37
Actualizat: 29/07/2014, 20:01

UPDATE 12.30.Bilanțul inundațiilor din Balcani a ajuns la 45 de morți, în timp ce există temeri privind că o nouă creștere a nivelului apelor râului Sava va amenința noi localități din Serbia și Bosnia, relatează AFP.

Între timp, echipele de salvare au mai descoperit o victimă la Samac, unde alte două persoane sunt date dispărute, a anunțat Savo Minic, primarul localității din nordul Bosniei.

Orașul, de unde au fost evacuați aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situație înregistrată în zeci de localități din nord-estul Bosniei.

Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate.

Sinistrații au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri. În orașul Bijeljina, a fost cerut ajutorul voluntarilor pentru a întări digurile cu saci de nisip.

Între timp, nivelul apelor a început să scadă la Maglaj și Doboj, care au fost inundate în totalitate.

În Serbia, digurile ridicate de mii de voluntari în noaptea de duminică spre luni, de-a lungul râului Sava, la Sabaci, Sremska Mitrovița și în jurul centralei termice Nikola Tesla au rezistat, a anunțat postul de televiziune național RTS.

Situată în apropiere de Obrenovaci, unul dintre cele mai afectate orașe din Serbia în urma inundațiilor, centrala termică acoperă 50 la sută din consumul național de electricitate.
Ministrul sârb al Energiei, Aleksandar Antici, a apreciat că protejarea centralei este „crucială” pentru stabilitatea sistemului energetic al țării.

Peste 25.000 de persoane au fost evecuate din numeroase localități din Serbia, în urma inundațiilor.

Sinistrații au fost găzduiți în centre speciale, inclusiv la Belgrad, unde primesc ajutor din partea voluntarilor din Crucea Roșie.

Între timp, ajutorul internațional continuă să sosească în Serbia și Bosnia.

Un avion al Națiunilor Unite a aterizat luni dimineață la Belgrad, iar o echipă de salvatori francezi a ajuns în noaptea de duminică spre luni în capitala Serbiei.

ȘTIREA INIȚIALĂ.În Serbia, „la Obrenovaț (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanțul în țara sa a ajuns astfel le 16 morți. În Bosnia, autoritățile au anunțat cel puțin 27 de morți, iar cele croate au anunțat un mort duminică.

„Din nefericire, estimăm că numărul morților va fi și mai mare”, a declarat Vucici.

„Ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Am reușit să evităm o catastrofă și mai gravă grație unei bune organizări”, a asigurat el.

În apropiere de Obrenovaț, râul amenință termocentrala Nikola Tesla care produce 50 la sută din consumul național de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre „lucrarea cea mai importantă din țară” care trebuie apărată cu orice preț.

Orașul Obrenovaț din Serbia, cel mai grav lovit de inundații. Locuitorii au fost fotografiați în timp ce încercau să scoată apa din curți și să salveze ce mai pot. Un copil salvat din calea apelor pare că nu înțelege ce i se întâmplă și zâmbește

Potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fața locului, instalațiile sunt aproape în întregime izolate de ape. Zeci de persoane încercau să ridice ziduri de apărare pentru evitarea unei catastrofe.

Puțin mai la nord, în amonte de râul Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovița și alte orașe sârbe au consolidat în timpul nopții digurile cu nu mai puțin de un milion de saci de nisip, a povestit pentru AFP un voluntar Veljko Jankovici, în vârstă de 34 de ani.

Râul este pentru moment menținut în matcă de aceste fortificații de ultim minut. Apele sale mătură totul în cale.

„Am venit din Novi Sad (nord) să ajut. Nu puteam să stau să mă uit la televizor fără să fac nimic”, a declarat Radmila Bursac, în vârstă de 26 de ani.

În Bosnia, în regiunile Samac și Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operațiunile de evacuare cu bărci pneumatice și elicoptere continuă.

Zeci de localități au fost devastate de alunecări de teren, în principal în jurul Zenița.

Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autoritățile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Imagini cutremurătoare din Bosnia. În apropiere de Zenica au avut loc alunecări masive de teren, iar în Sarajevo râul Miljacka mai are puțin și iese din matcă

Imagini emoționante în Bosnia. Un bărbat din Zenica salvează un câine din mijlocul inundațiilor, riscând să se înece la rândul său

Mai multe țări europene din regiunea Balcanilor și Rusia au trimis în cele două țări zeci de echipe de salvare, precum și medicamente și provizii.

La Belgrad, mii de voluntari nu au încetat să consolideze digurile cu saci de nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat că orașul „este pregătit pentru valul” care se apropie.
Peste 100.000 de locuințe încă nu au curent electric în cele două țări.

În Croația, câteva mii de persoane au fost evacuate în estul țării, în special în localitatea Gunja, invadată de ape, a anunțat televiziunea națională.

Inundațiile au provocat moartea unei persoane și în sud-estul Poloniei. În Ucraina, alimentarea cu energie electrică a circa 100 de sate a fost întreruptă în nordul și vestul țării din cauza ploilor abundente și a rafalelor de vânt.

Iuliana Enache, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață