În fața unei alegeri Berlusconi-Monti, europenii îl susțin pe Mario Monti. Il Cavaliere pretinde că nici nu vrea să se întoarcă în politică

În fața unei alegeri Berlusconi-Monti, europenii îl susțin pe Mario Monti. Il Cavaliere pretinde că nici nu vrea să se întoarcă în politică
Publicat: 14/12/2012, 13:21
Actualizat: 20/05/2014, 02:05

Parteneri europeni ai lui Mario Monti, atât de dreapta, cât și de stânga, care doresc ca Italia să continue reformele, l-au încurajat cu jumătate de gură pe liderul italian să se lanseze în cursa electorală, susținându-l împotriva predecesorului său, Silvio Berlusconi, relatează AFP.

Cu câteva ore înaintea unui summit al șefilor de stat și de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeană (CE), după care a fost invitatul-surpriză al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte.

Cu toate că și-au exprimat susținerea față de „profesor”, lideri PPE s-au abținut să îl îndemne în mod deschis să candideze în următoarele alegeri, pentru a nu lăsa impresia că s-ar amesteca în afacerile interne italiene.

Monti, care nu face parte din vreun partid și se află la conducerea unui Guvern de tehnocrați, a fost invitat în ultimul moment la această reuniune, la care participau atât cancelarul german Angela Merkel, cât și predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, în calitate de lider al partidului Poporul Libertății (PdL).

Il Cavaliere a produs senzație în Italia anunțând sâmbătă că intenționează să candideze, pentru a șasea oară, într-o campanie, la postul de șef de Guvern. Însă, la Bruxelles, el și-a confirmat intenția de a reveni asupra acestui anunț, apreciind că are „atât de multe alte lucruri de făcut în afara politicii”.

„Dacă cineva ca Monti este disponibil, dacă îi poate reuni pe moderații italieni, voi fi mulțumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă”, le-a spus unor jurnaliști Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, la ieșirea de la reuniune. „Voi candida doar dacă va fi necesar”, a subliniat el, adăugând că are „atât de multe lucruri de făcut în afara politicii”.

În cursul reuniunii, „propunerea a fost primită în mod pozitiv de către șefii de stat și de Guvern”, a declarat pentru AFP eurodeputatul german Elmar Brok.

Deși a păstrat tăcea asupra intențiilor sale, Mario Monti subliniat că se simte „membru al familiei”, a declarat alt participant.

Mulți au salutat activitatea sa de președinte al Consiliului italian de Miniștri și au declarat că vor să vadă acest lucru continuând, a declarat premierul finlandez Jyrki Katainen.

„Însă nu vrem să îl punem cu spatele la zid și să îl obligăm să spună ceva, deoarece era evident că nu vrea să spună nimic”, a continuat premierul Finlandei.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Angela Merkel s-a abținut să se „pronunțe asupra unor candidaturi particulare”.

Silvio Berlusconi a părut un pic ignorat, deoarece „atenția era concentrată asupra lui Mario Monti”, a povestit alt participant, sub protecția anonimatului.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Il Cavaliere să ia cuvântul în mai multe rânduri, pentru a se apăra. „Schimbul de replici a permis să se vadă că existau diferențe de fond între Mario Monti și Silvio Berlusconi”, a comentat francezul Jean-François Copé, președinte proclamat al UMP (dreapta, opziție).

La primirea, joi dimineața, a lui Monti, președintele CE Jose Manuel Barroso i-a adresat un avertisment lui Silvio Berlusconi, cerându-i să se gândească la importanța „stabilității” și „reformelor” pentru Italia.

După conservatorii europeni, președintele socialist francez François Hollande a exprimat joi o susținere foarte clară față de Mario Monti, liderul „care a permis Italiei să se redreseze”.

În momentul în care Monti sosea la summit, Hollande s-a întors din drum pentru a-l felicita și, în fața camerelor de luat vederi, i-a strâns mâna îndelung.

„Alegerile italiene vor fi cele care vor rezolva problema Berlusconi”, a apreciat președintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz.

Berlusconi: „Am atât de multe de lucruri de făcut în afara politicii”

Fostul șef al Guvernului italian Silvio Berlusconi s-a declarat joi pregătit să renunțe la viața politică, în timp ce aliații săi conservatori europeni au afișat o preferință clară față e Mario Monti, relatează AFP.

„Am atât de multe lucruri de făcut în afara politicii”, a declarat Berlusconi în limba franceză, pentru un jurnalist de la postul belgian de limbă olandeză VRT.

Berlusconi a participat joi la o reuniune a liderilor PPE, patidul conservatorilor europeni, organizată înaintea summitului șefilor de stat și de Guvern din cadrul UE.

„Dacă cineva ca Monti este disponibil (să candideze în alegerile legislative prevăzute în februarie), dacă îi poate reuni pe moderații italieni, voi fi mulțumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă”, a spus Berlusconi, în vârstă de 76 de ani. „Voi candida doar dacă va fi necesar”, a subliniat el.

„Îl susțin pe domnul Monti de 13 luni. Noi am votat toate legile pe care le-a prezentat în Parlament”, a continuat Berlusconi. Însă, a adăugat el, „85% dintre alegătorii italieni sunt împotriva politicii acestui Guvern”.

„Am multe lucruri de făcut în afara politicii”, a dat el asigurări. „Am o asociație de construire de spitale peste tot în lume și sper să construiesc patru-cinci pe an, am o universitate a libertății, o echipă de fotbal (AC Milano) care este prima în istoria fotbalului pentru titlurile câștigate, am cinci copii (…), am atâtea lucruri de făcut”, a enumerat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului