În timp ce la Minsk se discută pacea, Ucraina susține că zeci de tancuri rusești, vehicule blindate și lansatoare au intrat în țară

Redactor:
Ioana Bojan
În timp ce la Minsk se discută pacea, Ucraina susține că zeci de tancuri rusești, vehicule blindate și lansatoare au intrat în țară
Oficiali militari ucraineni au anunțat joi că 50 de tancuri rusești, precum și vehicule blindate și lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfășurate la Minsk în vederea soluționării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online.

Potrivit oficialilor militari ucraineni citați de BBC, 50 de tancuri rusești, precum și vehicule blindate și lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei de joi, chiar în timp ce se desfășurau negocierile de la Minsk între liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei.

Corespondentul BBC în regiunea separatistă Donețk a relatat de asemenea că a auzit explozii în zonă după încheierea acordului de încetare a focului de la Minsk.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat joi că un acord pentru încetarea ostilităților în Ucraina începând de duminică, 15 februarie, a fost încheiat la Minsk, în urma unor negocieri maraton care au durat 17 ore.

Termenii acordului sunt explicați în documentul semnat de membrii grupului de contact, care include reprezentanți ai forțelor rebele, ai Kievului, Rusiei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat Putin.

O decizie de compromis a fost luată cu privire la o zonă demilitarizată pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj în cadrul negocierilor. Putin a precizat că forțele ucrainene își vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatiștii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, așa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistițiul anterior.

Zona de securitate care separă părțile aflate în conflict trebuie să fie de cel puțin 50 de kilometri lățime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete și de 100 de kilometri pentru armamentul greu cu rază de acțiune lungă, precum rachetele balistice Tocika-U, precizează documentul.

Retragerea armelor trebuie să înceapă duminică și să se încheie în decurs de maxim 14 zile. OSCE se ocupă de implementarea armistițiului pe teren și își va folosi dronele și observatorii pentru a verifica respectarea acordului.

Documentul prevede și o retragere a „trupelor străine, a armamentului greu și mercenarilor” din Ucraina, sub monitorizarea OSCE. „Grupările armate ilegale” vor fi dezarmate.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide