În timp ce poliția încă intervenea la Bataclan, liderul atentatelor revenea la locul crimei

În timp ce poliția încă intervenea la Bataclan, liderul atentatelor revenea la locul crimei
Publicat: 25/11/2015, 12:34

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis miercuri, pe 18 noiembrie, într-un asalt al forțelor de poliție asupra unui apartament din Saint-Denis, la nord de capitala franceză.

Alte două persoane au fost ucise în timpul acestei intervenții, și anume vara lui Abaaoud, Hasna Ait Boulahcen, în vârstă de 26 de ani, și un presupus complice, care nu a fost identificat încă.

Geolocalizarea liniei telefonice a lui Abedlhamid Abaaoud în seara atacurilor care s-au soldat cu 130 de morți, „a atestat, între orele (locale) 22.28 (23.28, ora României) și 0.28 (1.28, ora Românniei), o prezență în arondismentele al XII-lea, al XI-lea și al X-lea și în apropiere de sala de concerte Bataclan”, a declarat marți François Molins într-o conferință de presă.

„Astfel, ne putem gândi că Abdelhamid Abaaoud a revenit la locul crimei (…) în timp ce BRI (Brigada de Cercetare și Intervenție) încă intervenea la Bataclan”, a adăugat el.

„Elemente în legătură cu care nu pot și nu vreau să fiu mai precis, care au apărut abia pe 19 noiembrie, sugerează că Abaaoud și bărbatul găsit lângă el în apartament aveau un plan de atentat care consta în a se detona miercuri, 18 (noiembrie), sau joi, 19 (noiembrie) în (cartierul financiar) La Défense”, a continuat procurorul.

Citând surse din cadrul poliției și apropiate dosarului, Reuters scria pe 18 noiembrie că jihadiștii căutați la Saint-Denis plănuiau un atentat iminent în cartierul La Défense.

Două centuri de explozivi au fost găsite între ruinele apartamentului. Apartamentul a fost izolat în vederea altor cercetări.

– Doi bărbați căutați în mod activ

Ancheta, efectuată până acum în perspectiva flagrantullui delict, a fost încredințată marți unui număr de șase magistrați de instrucție în domeniul luptei împotriva terorismului. Aproximativ 5.339 de procese-verbale au fost întocmite de 11 zile.

Investigațiile lor vor viza orarul exact al lui Abelhamid Abaaoud începând din seara atacurilor, când este localizat în mai multe rânduri în metroul parizian, și până cu o zi înainte de asalt, când se duce în apartamentul de pe rue Corbillon, la Saint-Denis.

Înainte să fie luat de vara sa, marți, pe 17 noiembrie, de pe o stradă din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis) – unde „aștepta ascuns după un tufiș” împreună cu bărbatul neidentificat -, el s-ar fi aflat undeva între La Courneuve și Aubervilliers, potrivit procurorului.

Ancheta vizează, de asemenea, să identifice toți presupușii coautori și complici ai atacurilor, indiferent că sunt comanditari, executanți, finanțatori sau logisticieni, a declarat François Molins.

Unul dintre atacatorii sinucigași de la Bataclan rămâne să fie identificat, la fel ca și cel de-al treilea participant la „comandoul teraselor”, din care făcea parte Abaaoud. Acest din urmă presupus kamikaze neidentificat ar „putea să fie” atacatorul sinucigaș care s-a detonat în apartamentul din Saint-Denis, potrivit lui François Molins.

Doi bărbați sunt căutați în mod activ de către polițiile franceză și belgiană, și anume Salah Abdeslam – care a reușit să se strecoare sâmbătă dimineața afară din Franța cu ajutorul a doi presupuși complici – și Mohamed Abrini – un belgian de origine marocană, în vârstă de 30 de ani, filmat alături de Abdeslam într-o stație de alimentare cu carburanți din Ressons (Oise) cu două zile înainte de atacuri.

În ceea ce-l privește pe Salah Abdeslam, anchetatorii se întreabă în legătură cu un posibil rol al acestuia într-un eventual atentat la care a renunțat în arondismentul al XVIII-lea din Paris.

– Proprietarul apartamentului din Saint-Denis, inculpat

O centură de explozivi găsită luni la Montrouge, la periferia Parisului, în apropiere de locul unde a fost „depistat” telefonul acestuia de către o antenă, era analizată marți.

„În acest stadiu, una dintre ipotezele cu care lucrează anchetatorii este că Salah Abdeslam ar fi putut transporta comandoul la Stade de France, lăsa atacatorii sinucigași, după care s-ar fi putut duce în arondismentul al XVIII-lea”, a declarat François Molins.

„Investigațiile vor trebui să stabilească dacă o acțiune kamikaze a lui Salah Abdeslam urma să aibă loc în arondismentul al XVIII-lea și care a fost motivul pentru care nu a fost comisă”, a adăugat el.

Implicarea verei lui Abaaoud – care a murit prin asfixiere sub ruine în timpul asaltului – a fost stabilită prin „căutarea locului în care să se replieze acesta din urmă”, potrivit procurorului.

„Hasna Ait Boulahcen era perfect la curent cu implicarea vărului ei în atacurile de la 13 noiembrie. Deci, ea a intervenit cu cunoștință de cauză”, a spus el.

Contactată pe 15 noiembrie printr-o linie telefonică belgiană, ea a fost intermediara între jihadiști și Jawad Bendaoud, „vânzătorul de somn” care a pus la dispoziție, contra cost, apartamentul din Saint-Denis.

Jawad Bendaoud – condamnat în cinci rânduri, în 2008, pentru lovituri cauzatoare de moarte – a fost inculpat marți seara, la finalul celor șase zile cât a fost reținut, iar Parchetul a solicitat să fie plasat în arest preventiv.

În opinia procurorului François Molins, Bendaoud „nu se putea îndoi (…) de faptul că lua parte în cunoștință de cauză la o organizație teroristă”. El s-a aflat în legătură – înainte și după atacuri – cu o linie telefonică belgiană „aflată ea însăși în contact cu o linie folosită de către teroriști”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului